Članak

Ditmir Bushati pozvao na bolju saradnju između Bosne i Hercegovine i Albanije

Ministar vanjskih poslova Albanije rekao je da je broj turista iz BiH koji posjećuju Albaniju jako veliki. Tome je, dodao je Bushati, uveliko doprinio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igo

Ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati doputova je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. Bushati je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da Albanija želi dobru saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, a kao dokaz toga je generalni konzulat Albanije koji će biti otvoren danas u Sarajevu, piše Patria.

- Albanija je zainteresirana za dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom, zainteresirani smo za odnose koji u fokusu imaju građane na prvom mjestu. Naši odnosi idu uzlaznom putanjom, ali sa strane politike učiniti ćemo sve da te odnose još popravimo – rekao je Bushati.

On je podsjetio da Albanija ne graniči sa Bosnom i Hercegovinom, ali bez obzira na to između Bosne i Hercegovine i Albanije moguće je putovati samo sa ličnom kartom.

- Trebamo raditi mnogo na poboljšanju naše infrastrukture, da ubrzanim korakom slijedimo 'Berlinsku inicijativu' i druge korake... Trebamo slijediti kreiranje Zapadno-balkanskog fonda... Mislimo da će sve ovo unaprijediti našu saradnju.
Dalje, naša saradnja se treba prebaciti i na fokus obrazovanja, razmjenu studenata... Njihova mobilnost treba biti na što većem nivou... – rekao je Bushati. 

Ministar vanjskih poslova Albanije rekao je da je broj turista iz BiH koji posjećuju Albaniju jako veliki. Tome je, dodao je Bushati, veliki doprinos dao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak koji je pozvao građane BiH da posjete Albaniju.

Bushati je također pozvao građane Albanije da posjete Bosnu i Hercegovinu, naročito tokom zimske sezone, piše Patria.

 

#BiH