Članak

Konaković o deponiji Smiljevići: Zbog Tužilaštva BiH ne možemo krenuti sa sanacijom

Konaković je kazao da je imao sastanak sa nadležnima u Tužilaštvu BiH ali da papir još uvijek čekaju.

Građani naselja Zabrđe, Sokolje, Briješće, Boljakov Potok, Buča Potok i Dolac u srijedu 2. novembra organizirat će proteste te će blokirati kamione i odlaganje smeća na deponiju Smiljevići jer je svakodnevno ugrožen njihov život. U ovim naseljima živi 60.000 ljudi. Stanovništvo koje živi u neposrednoj blizini deponije izloženo je isparavanjima s deponije, a sve se reflektuje na zrak, vodu, zemljište.

Kako je potvrdio za Patriju Munir Gaković, predsjednik Mjesne zajednice Zabrđe stanovnici će se okupiti u ulici Avde Palića i Adema Buče. 

Reagirao je i kantonalni premijer Elmedin Konaković navodeći na svom zvaničnom Facebook profilu da je više od godinu dana postoji spreman novac za sanaciju deponije u Smiljevićima.

- Deponija je značajno oštećena zbog istraga Tužilaštva BiH o mogućim ratnim zločinima. Troškove sanacije bi trebalo snositi Tužilaštvo, ali smo zbog zdravlja nasih sugrađana sami izdvojili novac, ne čekajući da oni osiguraju sredstva. Nažalost, sanacija ne može početi sve dok nas Tužilaštvo zvanično ne obavijesti da je istraga završena. Do dana današnjeg takvu obavijest nismo dobili.

Konaković je kazao da je imao sastanak sa nadležnima u Tužilaštvu BiH ali da papir još uvijek čekaju.

- Goran Salihović nas je u maju obavijestio da se ta istraga zatvara, na zadnjem sastanku nam je to potvrđeno. Papira još nema, a bez zvaničnog stava Tužilaštva nema sanacije deponije. Zdravlje nasih sugrađana je ugroženo i Smiljevići jesu potencijalna ekološka bomba - napisao je Konaković.

Gaković je kazao da će u četvrtak se okupiti i ispred zgrade Tužilaštva BiH. 

Inače, ova deponija već se trebala početi zatvarati, a sam proces traje od pet do deset godina.

#BiH