Članak

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje današnju sramnu odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) o skidanju  sa kandidatske liste  za načelnika Općine Stolac Salmira Kaplana, te pojedinih kandidata za Općinsko vijeće Stoca, prenosi Patria.

Centralna izborna komisija BiH, umjesto da radi u skladu sa zakonom propisanim obavezama i raspiše nove izbore u Stocu, upustila se u donošenje politikantskih odluka.

Smatramo da se radi o neprincipijelnoj koaliciji pojedinih članova CIK-a koji su svojim glasovima doveli u pitanje cjelokupni integritet izbornog procesa u Stocu. Svojom odlukom oni su izabrali načelnika Općine Stolac, jer bi  nakon njihove odluke ostao samo jedan kandidat. Na ovaj način CIK je sebi, osim uloge suda, dodijelio i ulogu birača.

To je vrlo štetna i opasna odluka koja bi, ukoliko ostane na snazi, sigurno izazvala vrlo teške političke i druge posljedice.

Kao jedna od stranaka koja je podržala listu kandidata Inicijative za Stolac, SDA će iskoristiti sva pravna sredstva da se poništi ova nezakonita odluka CIK-a. Istovremeno, podnijećemo prijave protiv svih članova CIK-a koji su zloupotrijebili i zloupotrebljavaju svoj položaj.

#BiH