Članak

Do kraja godine BiH mora ispuniti preostale preporuke Stručne grupe za finansijsko djelovanje (FATF) što uključuje i novi Krivični zakon RS, kao i uspostavu registra nevladinih organizacija kako bi se jasnije vidjeli tokovi novca i spriječilo moguće pranje novca i finansiranje terorizma, istaknuto je danas na sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektić i ministra pravde RS Antona Kasipovića, piše Patria.

Mektić je i ranije upozoravao da nepostojanje registra nevladinih organizacija komplikuje situaciju te je moguće da ista organizacija bude registrirana u deset kantona, u FBiH, u RS i na nivou države.

BiH intenzivno radi na ispunjavanju preporuka iz Akcionog plana za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. BiH se sada nalazi na sivoj listi, a najveću štetu trpe privrednici i građani jer pojedine banke već ne žele odobriti transakcije.

Kako je kazao ministar Kasipović, obaveza krivičnog zakonodavstva RS-a je da na precizan način reguliraju pitanja terorizma i druga koja moga dovesti do finansiranja terorističkih aktivnosti. Zakon bi se trebao naći u parlamentarnoj proceduri polovinom decembra. 

#BiH