Članak

Lideri vladajućih stranaka u Federaciji BiH Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ) i Fahrudin Radončić (SBB) kazali su nakon današnjeg sastanka da politički predstavnici na nivou FBiH moraju staviti na dnevni red Vlade FBiH i Parlamenta FBiH sve ono što je nužno od reformi.

Vrlo jasno poručiše da nema nikakvih blokada i da će se već ove sedmice održati sjednice parlamenata, kako federalnog tako i državnog.

Dragan Čović, kao domaćin susreta najviše je govorio o samom sastanku, a nakon što je rekao skoro sve identično kao prošle sedmice novinari u sali čak su zašutili minut, ne vjerujući da opet isto slušaju.

- Neophodno je staviti na dnevni red Vlade i jednog i drugog parlamenta i skinuti s dnevnog reda te zaostatke koje smo imali neke godinu neke pola godine. Vjerujem da ćemo to moći uraditi do kraja godine od budžeta, rješenja iz reformske agende do braniteljskih rješenja, igara na sreću, Zakona o šumama, odnosno bez izuzetka sve ono što je čekalo u izvršnoj odnosno zakonodavnoj vlasti – kazao je Čović.

No, kada su novinari zaključili da to slušaju već dugo vremena Čović je poručio:

- Ja bih volio da se sastajemo svaki dan jer bismo puno problema riješili. Istina volio bih da se sastanemo, ali da ne moramo uvijek vas dekomodirati tako da pokušamo tu našu vertikalnu komunikaciju bolje organizirati. Tu je pitanje povjerenja koje je bilo poljuljano, a sada ga moramo jačati. A, svakodnevnom komunikacijom to se radi – istakao je Čović.

Radončić je pak kazao da se pravi jedna dramaturgija da su njihovi sastanci teški.

- Prikazuje se da nema rezultata. Bit ću slobodan da kažem da smo prošle sedmice zajedno s kolegama iz Saveza za promjene riješili dvije teške tačke na vrlo efikasan način, a tiču se budžeta i akciza. I ove sastanke trebate posmatrati u tom segmentu, jer zato što novinari saznaju za susrete očekuju se mnogo dramatičnije stvari. Mi smo praktično danas sve završili, sluša nas zakonodavna vlast, slušaju ministri. Imamo 34 tačke iz reformske agende koje idu svojim tokom, i ja mislim da ovi sastanci nisu tako neuspješni kako se to prenosi – istakao je Radončić.

#BiH