Članak

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je kako na današnjem sastanku s Draganom Čovićem i Fahrudinom Radončićem nije bilo govora o Stocu, ali da SDA smatra kako je CIK uzeo sebi za pravo da radi ono što treba da rade sud i glasači, odnosno da je uzeo sebi za pravo da bira načelnika. 

Lider SDA dotakao se i posljednjih problema unutar stranke u Srebrenici (smjena Sadika Ahmetovića) kazavši da se takve stvari dešavaju i da će se rješavati, piše agencija Patria.

Opet su lideri SDA i SBB-a pojašnjavali svoje donose i Izetbegović je kazao da mu se ne sviđa termin "koalicija iz nužde" i da generalno odnosi SDA i SBB-a nisu loši.

- Svi smo mi zajedno, jer ne vidimo alternativu. Narod nas je izabrao i mi smo obavezni da napravimo koaliciju koja će zemlju povesti naprijed. I ne mislim da su ti odnosi loši kao što se predstavljaju u javnosti. SDA i SBB nisu imali skoro ni jedan nesporazum kada je riječ o kantonalnom, entitetskom i državnom niovu – istakao je Izetbegović.

- Logika političkih stranaka je da bi svi bili sretni da imaju makar 60 posto vlasti. Srećom po demokratske odnose u BiH niko nema više od 35 posto i koalicije jesu iz nužde, ali to je svugdje tako i u Crnoj Gori i Srbiji...Prema tome nemojte da od jedne logične političke činjenice stalno očekujemo da je to mjesto razdora – mišljenja je pak Fahrudin Radončić, koji je odgovarajući na novinarska pitanja u vezi njegove izjave da bi razmislio o ostavci da je na mjestu premijera Denisa Zvizdića kazao sljedeće:  

- Stvar oko sive i crne liste se godinama radi. Moje konstatacije vezane za Denisa Zvizdića su hipotetičke. Ako se zaista desi paraliza privrede, paraliza da naša dijaspora ne može plaćati građanima milijardu KM onda ima elemenata da svako pa i Zvizdić razmisli o tome da li mu je tamo mjesto. Što se SBB-a tiče nema nikakvih tajnovitosti niti planova rekonstrukcije Vijeća ministara, ali ima ono da ću ja uvijek reći to što mislim – kazao je Radončić. 

#BiH