Članak

U sarajevskoj općini Ilidža iz godine u godinu  povećava se broj sklopljenih brakova. Tako je do 28. novembra ove godine sudbonosno „da“ pred matičarem Općine Ilidža izreklo i brak sklopilo 550 parova, saopćeno je iz ove općine, prenosi Patria.

- Sklapanje braka u Općini Ilidža je jednostavno, ukoliko se dostavi sva potrebna dokumentacija. Matičar u dogovoru sa budućim bračnim partnerima određuje datum sklapanja braka, a rok može biti kraći od 30 dana od dana prijavljivanja namjere sklapanja tog braka.

Svi potrebni obrasci za obavljanje vjenčanja u Općini Ilidža su besplatni i dostupni kako na web stranici tako i na Info-pultu Općine. 

Vjenčanja su besplatna srijedom i subotom u službenim prostorijama općine. Sam čin sklapanja braka se također može obaviti i van službenih prostorija Općine.

Kada se sklapanje braka odobri izvan službene općinske prostorije, na mjestima kao što su hoteli, restorani, budući bračni partneri su dužni platiti novčanu naknadu, u iznosu od 400 KM. Sklapanje braka u ovakvim slučajevima vrši se svakog dana u vremenu od 10,00-18,00 sati. Vlasnici ugostiteljskih objekata dužni su obezbjediti prikladnu prostoriju sa odgovarajućim uslovima za obavljanje svečanog čina sklapanje braka.

Budući bračni partneri koji žele da brak sklope u dane koji posebnim aktom općinskog načelnika nisu utvrđeni kao dani u kojima se vrši sklapanje brakova u službenoj općinskoj prostoriji, tj. srijedom i subotom, mogu to zahtijevati isključivo u radne dane u vremenu od 10.00 do 18.00 sati uz plaćanje naknade u iznosu od 100KM.

#Lifemagazin