Članak

U akciji Urban koju je provela SIPA pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva KS uhapšeno je sedam osoba među kojima su bivši dekani, ministri, profesori, općinski službenici. Pretresi su izvršeni na sedam lokacija, a pretreseni su stambeni objekti u kojima žive uhapšeni, piše bh. novinska agencija Patria.

Uhapšeni su Fahrudin Oručević, bivši ministar obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo i profesor na ETF-u, Narcis Behlilović, bivši dekan Elektrotehničkog fakulteta, Irfan Turković, prodekan za finansije ETF-a, Kenan Softić, vještak, Nedžad Bubica, vlasnik firme Lake, bivši uposlenik Općine Novo Sarajevo Enes Begović i službenica za inspekcijske poslove u Općini Novo Sarajevo Lamija Maglić-Stajić.

Kako je kazala portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić za Patriju, ova grupa se tereti da su kao članovi organizirane grupe od 2012. do 2014. godine pravnom licu pribavili imovinsku korist zaključenjem štetnog ugovora o zamjeni gradnje nekretnina i oštetili budžet u iznosu većem od tri miliona KM.

Tužilaštvo KS duže od godinu radi na ovom predmetu, a prema informaciji koju je Pravobranilaštvo KS dostavilo ovom tužilaštvu s priloženom dokumentacijom koja se odnosi na navodno nezakoniti pokušaj dodjele zemljišta firmi LAKE, a isto je u vlasništvu Kantona Sarajevo, a sve to bez saglasnosti Vlade Kantona Sarajevo.

Akcija je završena privođenjem osumnjičenih u SIPA-u, a u kasnim poslijepodnevnim satima ili tokom sutrašnjeg dana trebali bi biti predati u nadležnost Tužilaštva KS.

#BiH