Članak

Općina Stari Grad izdvojila je sredstva za finansiranje adaptacije prostorija JU Muzej “Alija Izetbegović”. U novim prostorijama bit će smještene kancelarije ustanove i studio za dokumentovanje meterijala za projekat “Govorne historije”. Ugovor o dodjeli sredstava potpisali su danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor JU Muzej “Alija Izetbegović” Adnan Žiško. Prostorije se nalaze u ulici Evlijje Čelebije, a prema riječima direktora muzeja, adaptacija bi trebala biti završena za 15-ak dana, prenosi Patria.

- Naše kancelarije su do sada bile u neadekvatnom prostoru u Kuli Ploča i na ovaj način ćemo konačno riješiti taj problem. Osim toga, jako nam je važno da u ove prostorije smjestimo i materijal iz projekta 'Govorne historije' u kojem brojni nosioci izvršnih, zakonodavnih i vojnih funkcija u našoj zemlji iznose svoja sjećanja na period agresije u BiH - kazao je Žiško.

Dodao je da su do sada snimili oko 70 sati ovog materijala, te se zahvalio Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću na senzibilitetu prema problematici i potrebama ove ustanove, a što će u konačnici rezultirati da jedan dio historije ove zemlje bude sačuvan i dokumentovan.

Načelnik Hadžibajrić se zanimao za uslove u kojima trenutno radi ova ustanova, te se razmatrala i mogućnost radova na okolnoj infrastrukturi, odnosno rekonstrukciji i sanaciji ulica. Po pitanju sredstava koja su dodijeljena za adaptaciju, u iznosu od 5.000 KM, Hadžibajrić je kazao da je pomenute prostorije Općina Stari Grad ustupila na korištenje Muzeju “Alija Izetbegović” po znatno povoljnijim uslovima, te da će nastaviti podržavati rad ove ustanove onoliko koliko to budu dozvoljavale realne mogućnosti. 

Muzej”Alija Izetbegović” u narednoj godini planira niz značajnih aktivnosti, a među prvima ističu manifestaciju u povodu Dana nezavisnosti u kojoj učestvuju 53 škole iz cijele BiH, a tom prilikom bit će dodijeljena priznanja najaktivnijim.

#BiH