Članak

Biznismen iz Viteza, vlasnik firme Kalvarija – Cop, Pero Gudelj (suvlasnik njegov brat Slavko) i pored obećanja sadašnjeg državnog zastupnika SDA, a tada načelnika Općine Vogošća Asima Sarajlića datog prije devet godina, nije pokrenuo rad betonare, a gubici koji su mu naneseni mjere se stotinama hiljada maraka, piše Patria.

Sarajlić je 2007. godine, prema informacijama privrednika iz Industrijske zone Vogošća, od Gudelja uzeo 50.000 KM „na kafu“, a zauzvrat mu obećao da će dobiti sve potrebne dozvole.

I kada je Gudelj uložio ogroman novac u kupovinu zemljišta i mašina, našao se u problemima. Nakon što je dobio građevinsku i urbanističku dozvolu od Općine, stanovnici okolnih naselja i privrednici Industrijske zone zaustavili su gradnju betonare.

Uz to, dva ministarstva na različitim nivoima, jedno kantonalno, drugo federalno, nisu se složila o krajnjem rješenju. Tako je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a dva puta odbilo dati okolinsku dozvolu Kalvarija - Copu za izgradnju fabrike betona kapaciteta 80 kubnih metara.

Kako stoji u rješenju, navedena parcela se nalazi u zoni koja je definisana kao "park, odmor, rekreacija", što znači da je izgradnja betonare u direktnoj suprotnosti sa namjenom prostora utvrđenom u regulacionom planu. Ministarstvo okoliša i turizma FBiH zaprimilo je žalbu investitora Kalvarije - Cop u kojoj se kao razlog navodi nerješavanje predmeta u zakonskom roku.

U međuvremenu, Gudelj je angažovao advokate te pokrenuo tužbu protiv Općine Vogošća, tražeći naknadu štete zbog uloženog novca a da nije pokrenuo rad betonare.

Uz 50.000 KM koje je dao „na kafu“ Sarajliću, dao je najmanje 50.000 KM i za advokate, dok je šteta koja mu je nanesena nekoliko stotina hiljada KM.   

#BiH