Članak

Direktor CIA-e na odlasku, John Brennan, upozorio je na „katastrofalne posljedice“ ukoliko novi američki predsjednik, Donald Trump, odluči sprovesti u djelo svoju prijetnju o prekidu američkog sporazuma sa Iranom o nuklearnom naoružanju, piše Guardian, prenosi Patria.

U toku neuobičajeno otvorenog intervjua sa britanskom medijskom kućom BBC, Brennan je Trumpovo neslaganje u pogledu sporazuma sa Iranom nazvao „nedostatkom razuma“.

- Mislim da bi to bilo katastrofalno – da jedna administracija poništi sporazum koji je prethodna postigla, bio je nedvosmislen Brennan.

Šef američke obavještajne organizacije je objasnio da bi takav potez mogao dovesti do razvoja nuklearnog programa u Iranu, koji bi mogao potaknuti i druge zemlje regiona da razviju vlastite programe.

John Brennan je također izrazio zabrinutost u pogledu Trumpovih predizbornih najava ključnih promjena u američkoj vanjskoj politici, uključujući njegovo neskriveno divljenje prema Vladimiru Putinu, njegovoj antiislamskoj retorici i spremnosti da koristi mučenje kao metod.

On je istakao da su u Siriji Rusija i Asadov režim odgovorni za „okrutni pokolj civila koji je u najmanju ruku - šokantan“.

Brenan je istakao da se nada unaprijeđenju odnosa između Vašingtona i Moskve, ali je upozorio na Trumpov blizak odnos sa Putinom.

- Rusija je zemlja koja vrlo često ostvaruje  vlastite nacionalne interese na štetu interesa naroda u zemljama u kojima operiše. Utoliko smatram da predsjednik Trump i nova administracija moraju biti oprezni u pogledu Putinovih obećanja, objasnio je Brennan.

Također je upozorio Trumpa da odustane od ponovnog uvođenja okrutnih metoda ispitivanja i mučenja, čime je ovaj nedavno zaprijetio. Otkrio je i to da on sam ne bi poslušao naređenje kada bi došlo od Trumpa, da upotrijebi metod mučenja vodom, kao i to da bi većina u agenciji također odbila da posluša.

- Onom koji će me zamijeniti na mjestu direktora, savjetovao bih da se ne upušta ponovo u tako nešto. Bez sumnje, CIA je već „primila udarce“ zbog takvih iskustava u programu ispitivanja. To je nanijelo veliku štetu našoj reputaciji, kao i našim pripadnicima. Velika većina pripadnika CIA-e ne bi željeli da se tome vraćaju, kazao je za BBC John Brennan.

Upitan da komentira Trumpov stav o tome da je SAD u ratu sa radikalnim Islamom, Brennan je kazao:

- Novi tim mora biti discipliniran u pogledu jezika koji upotrebljava, poruka koje šalju, jer ako nisu disciplinirani, njihov jezik će biti zloupotrebljen od strane terorista i ekstremističkih organizacija kao način da predstave Ameriku i njenu vladu kao antiislamističku, a mi to nismo, kazao je za BBC prvi čovjek CIA-e.

John Brennan odlazi sa dužnosti CIA direktora u januaru 2017., nakon 4 godine službe.

 

 

#Svijet