Članak

Gradski vijećnici odlučuju hoće li sportskim kladionicama u Zenici biti uvedene dodatne takse

Prijedlogom, kojeg je inicirao gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, predviđeno je povećanje komunalnih taksi za sportske kladionice i do 50.000 KM godišnje po uplatnom mjestu

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Zenice će u četvrtak, na trećoj sjednici Vijeća, odlučivati o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama. Prijedlogom, kojeg je inicirao gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, predviđeno je povećanje komunalnih taksi za sportske kladionice i do 50.000 KM godišnje po uplatnom mjestu, piše Patria. 

Na ovakav Prijedlog priređivači igara na sreću koji posluju na području Zenice dostavili su 13.12.2016. Gradu Zenici i vijećnicima Gradskog vijeća Primjedbe i prijedloge na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama Grada Zenice. Priređivači igara u svojim prijedlozima objašnjavaju da je Ustavni sud Federacije BiH ranije tri puta proglasio neustavnom Odluku o komunalnim taksama, prema kojoj je za visinu komunalnih taksi uzeta vrsta djelatnosti kao kriterij.

- Komunalna taksa na istaknutu firmu mora biti jednaka za sve bez obzira na vrstu djelatnosti kojom se firma bavi. Njena visina može ovisiti o mjestu gdje se firma odnosno tabla ističe, o zonama grada i veličini table, a nikako se to ne može određivati po djelatnostima. U suprotnom se krši ustavno pravo na jednakost pred zakonom – smatraju priređivači igara na sreću.

Na području Grada Zenice posluje više priređivača igara na sreću, s oko 100 uplatnih mjesta, piše Patria.

 

#BiH