Članak

Posljednja sjednica Parlamenta u 2016.: Izvještaj EK, izbor članova UO BHRT, ostavka Žike Krunića

Također, zbog isteka mandata članovima UO BHRT-a danas će biti imenovani novi članovi iz sva tri konstitutivna naroda. Iz reda bošnjačkog naroda RAK je najbolje ocijenio Edina Hadžimuratovića, ali je

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH koja se održava danas u Sarajevu pred poslanicima će se naći i izvještaj Evropske komisije o BiH za 2016. godinu. U izvještaju je analizirana situacija u BiH, stanje u medijima, javnoj upravi te su iznesene brojne zamjerke, piše bh. novinska agencija Patria.

Također, zbog isteka mandata članovima UO BHRT-a danas će biti imenovani novi članovi iz sva tri konstitutivna naroda. Iz reda bošnjačkog naroda RAK je najbolje ocijenio Emira Hadžimuratovića, ali je Kolegij sačinio novi prijedlog te je predložio trećeplasiranog Mufida Memiju. 

Na sjednici će biti razmatrana i ostavka Žike Krunića na mjesto člana Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine koju je podnio 14.12.2016. Krunića je ranije kaznila Komisija za utvrđivanje sukoba interesa jer je u isto vrijeme obavljao funkciju predsjedavajućeg NO PS BiH i jednog od direktora u RiTE Gacko. Krunić je nakon toga podnio ostavku na mjesto člana NO, a kao razlog ostavke naveo je "opstrukcije u istrazi napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića 2015. u Potočarima". 

#BiH