Članak

Poslanici odbili raspravu o dočeku Nove godine ispred PSBiH: Slijede vanredni troškovi za Budžet BiH

Damir Bećirović, poslanik DF-a u PD PSBiH zatražio je danas da se na dnevni red sjedice uvrsti tačka kojom bi se rapravilo sve o organizaciji javnog dčeka Nove godine ispred zgrade PSBiH. Ovaj prijedl

Damir Bećirović, poslanik DF-a u PD PSBiH zatražio je danas da se na dnevni red sjedice uvrsti tačka kojom bi se rapravilo sve o organizaciji javnog dočeka Nove godine ispred zgrade PSBiH. Ovaj prijedlog nije prošao, jer prilikom glasanja nije bilo entitetske većine iz FBiH, piše Patria.

- Zanima me pored sigurnosti i finansijski aspekt za budžet BiH, jer svi smo svjesni da moramo podići određeni broj službenika Direkcije za koorodinaciju policijskih tijela, premo mojoj procjeni 200 policajaca bit će angažirano, tako da se radi o izvanrednim troškovima koji će se pokriti iz Budžeta BiH. Kao prilog ovoj mojoj tački dnevnog reda je i Odluka Grada Sarajeva u kojoj piše da organizator treba da snosi troškove osiguranja objekata u blizini. Kao što smo čuli na proširenom Kolegiju to nije slučaj iako je ugovor potpisan između PS BiH, Sekretarijata i DKPT-a o ustupanju određenog broja policijskih snaga. Kada se radi o ovolikom broju posjetioca definitivno da moraju biti uključene i ostale agencije iz sigurnosnog aparata BiH, tako da će to proizvesti određene troškove iz Budžeta BiH koji nisu navedeni ni planirani – kazao je Bećirović.

Zbog svega toga potrebno je da dobijemo te detalje, ustvrdio je Bećirović, te pojasnio da ovo ne treba shvatati kao bilo kakav atak na Sarajevo.

- Zanima me kako se troše budžetska sredstva, ako se troše ovako, onda treba da se troše i u Tuzli i u Mostaru i Banja Luci i da pripadnici DKPT-a osiguravaju doček Nove godine – dodao je Bećirović.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a istakao je da se radi o potpuno neutemeljenom zahtjevu.

- Radi se o politički temeljenom zahtjevu i koliko sam shvatio ovdje se problematizira što je bina na stepenicama zgrade PSBiH. Da je bina i pored stepenica, DKPT bi opet imao obavezu osiguravati, kao što to ima svaki dan. Druga stvar ono što treba spomenuti jeste da je plato ispred zgrade PS BiH upravo prostor za javna okupljanja, gdje građani mogu doći. Pravi se jedno politikanstvo što je bespotrebno, a neophodno je naglasiti da se radi o nekoliko stepenica ispred PSBiH – dodao je Arnaut.

#BiH