Članak

Zenica: Kladionicama takse i do 50.000 KM godišnje po svakom uplatnom mjestu

Privatni priređivači izražavaju vjeru u Ustavni sud Federacije BiH te se nadaju kako će Odluku Gradskog vijeća Zenice proglasiti neustavnom, odnosno dokazati da su vijećnici u Zenici postupili protivn

Komunalne takse po Prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama Grada Zenice za uplatna mjesta privatnih priređivača igara na sreću iznosit će i do 50.000 konvertibilnih maraka. Gradsko vijeće Zenice u četvrtak je, 29. decembra, prihvatilo Prijedlog o posebnim iznosima komunalnih taksi koji će, izravno, utjecati na poslovanje privatnih kladionica u ovom gradu, saopćili su privatni priređivači igara na sreću, prenosi Patria.

Iz privatnih kladionica tvrde da će više od 200 zaposlenih, iz oko 100 uplatnih mjesta sa područja Zenice, nakon ove Odluke ostati bez radnih mjesta, odnosno privatna poduzeća koja se bave igrama na sreću bit će primorana da zatvore poslovnice u Zenici.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je predložio a Gradsko vijeće podržalo Odluku da se takse za svako uplatno mjesto povećava i do 50.000 KM godišnje.

Kladionica „Premier“ je, po završetku sjednice u Zenici svojim zaposlenicima priopćila kako će u narednom razdoblju biti primorana pristupiti zatvaranju poslovnica u Zenici. Sličnog su mišljenja i u kladionicama „Sport Plus“.

- Naše će poslovanje na području Zenice ubuduće biti nemoguće, odnosno troškovi i nameti premašuju zaradu i dobit, pa se nikakvom ekonomijom ne može naći pozitivna strana priče spomenute Odluke. Šezdesetak zaposlenih Zeničana u poduzeću „Sport Plus“ najvjerojatnije će postati dio statistike Zavoda za nezaposlene - poručuju iz SK „Sport Plus“.

Privatni priređivači su rekli da izražavaju vjeru u Ustavni sud Federacije BiH te se nadaju kako će Odluku Gradskog vijeća Zenice proglasiti neustavnom, odnosno dokazati da su vijećnici u Zenici postupili protivno odredbama Ustava FBiH.

#BiH