Članak

Nije srpski narod obespravljen i pod pritiskom ako Dodiku ne daju vizu za SAD

Istina je da je Dodik pod pritiscima jer Američka ambasada u BiH od njega traži da prestane sa retrogradnom i nacionalističkom retorikom, jer ga ne pozivaju već dvije godine ni na jedan važan događaj,

Piše: Edina Latif

Predsjednik RS Milorad Dodik plakao je na ramenu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, tražeći zaštitu za sebe, piše Patria.  

Kazao je Dodik tako Vučiću da se srpski narod u BiH nalazi pod stalnim pritiscima pojedinih predstavnika zapadnih zemalja, naročito Ambasade SAD, ali i bošnjačkog rukovodstva, te da se RS osjeća ugroženom, a srpski narod obespravljenim u BiH.

U svojoj žalopojci Dodik podsjeća na svog prijatelja lidera HDZ BiH Dragana Čovića. I ne čudi naravno, jer svako malo njih su dvojica zajedno i kuju planove za ostvarenje svojih političkih i biznis ciljeva.

No, i jedan i drugi daleko su od istine.

Nit' je srpski narod obespravljen, niti je hrvatski neravnopravan u BiH.

Bošnjaci su najmnogobrojniji narod. Tri puta ih je više od Hrvata. I jedni i drugi imaju isti broj pozicija, u OS BiH je paritet, u Vijeću ministara je paritet... i nijedna odluka se ne može donijeti bez predstavnika hrvatskog naroda.

Jedino gdje su Hrvati neravnopravni jeste Republika Srpska.

No, ne zanimaju Čovića sunarodnjaci koji žive u manjem bh. entitetu, jer njegov željeni treći entitet ne zadire u teritoriju kojom vlada Dodik.

Srpski narod, drugi po brojnosti u BiH, ima svoj entitet i teritoriju od 49 posto.

Pozicija jednako koliko i Bošnjaci i Hrvati. Nijedna se odluka ne može donijeti bez srpskih predstavnika. Ništa se ne može usvojiti ako to manji bh. entitet blokira.

Pa gdje je onda to srpski narod u BiH obespravljen, gdje su ti stalni pritisci?

Istina je da je Dodik pod pritiscima jer Američka ambasada u BiH od njega traži da prestane sa retrogradnom i nacionalističkom retorikom, jer ga ne pozivaju već dvije godine ni na jedan važan događaj, jer ima problema sa dobijanjem vize za SAD...

Naši izvori kažu da je Vučića molio da mu pomogne da sredi odnose sa SAD, koje ga ignorišu od kada je 2014. godine na izborima pobijedio za predsjednika RS i krenuo žestoko sa antidejtonskom i nacionalističkom pričom, te da mu pomogne sa dobijanjem vize da ode u Vašington u januaru. 

Ono što se njemu događa Vučiću je prezentirao kao da se događa svim Srbima u BiH. 

I nastupio sa stanovišta- srpski narod to sam ja, Republika Srpska to sam ja.  

#BiH