Članak

Legija u svojoj knjizi o ratovanju po Krajini spominje i Abdićevog savjetnika Ajkinog

Hasan Galijašević Ajkin u Bosanskoj Krajini je poznat kao komandant specijalne jedinice pri paravojnoj formaciji Fikreta Abdića, tokom sukoba sa Petim korpusom Armije RBiH od kraja 1993. godine

Jedan od savjetnika novoizabranog načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića je i Hasan Galijašević zvani Ajkin. U Bosanskoj Krajini je poznat kao komandant specijalne jedinice pri Abdićevim paravojnim formacijama tokom sukoba sa Petim korpusom Armije RBiH od kraja 1993. godine. Iz Petog korpusa tvrde da imaju obimnu dokumentaciju koja govori o zločinima za koju je odgovorna upravo Ajkina jedinica.

Milorad Ulemek Legija u svojoj knjizi 'Babo' koja opisuje njegov ratni put po Bihaćkoj Krajini, također spominje Ajkinog i njegovo učešće u borbama protiv jedinica Petog korpusa Armije BiH.

Tokom srpske agresije na BiH Abdić se odvojio od zvaničnih vlasti iz Sarajeva, osnovao autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna, koja je obuhvatala sjeverni dio Bosanske Krajine. Sve vrijeme rata u BiH Abdić je direktno sarađivao sa najvišim civilnim i vojnim vrhom bosanskih Srba i vlastima iz Beograda, koji će kasnije završiti pred Međunarodnim sudom za ratne zločine. Zbog zločina je osuđen i sam Abdić. Kantonalni sud u Karlovcu Abdića je osudio na kaznu od 20 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima. Godine 2005. Vrhovni Sud RH promijenio je kaznu u 15 godina zatvora.

U vrijeme Lokalnih izbora u BiH 2. oktobra Abdić je izabran za načelnika Velike Kladuše, nakon čega je u svoj kabinet izabrao neke od ratnih pristalica, piše Patria.

 

#BiH