Članak

Vijeće ministara usvojilo mjere koje bi trebale doprinijeti povećanju izvoza iz BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je set mjera i aktivnosti kojima se žele otkloniti barijere za postojeća i nova tržišta za proizvode iz B

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je set mjera i aktivnosti kojima se žele otkloniti barijere za postojeća i nova tržišta za proizvode iz Bosne i Hercegovine, što bi trebalo povećati izvoz iz BiH, smanjiti trgovinski deficit i osigurati sigurnije snabdijevanje hranom iz domaćih izvora te bolju zaštitu potrošača, otvrđeno je iz Vijeća ministara BiH, prenosi NAP.

Vijeće ministara BiH do kraja naredne godine planira usvojiti sistem kontrole rizika na uvoz robe u BiH, posebno za meso i jestive klaoničke proizvode, mlijeko i mliječne proizvode, voće i povrće, a do tada bi trebali biti usvojeni i prijedlozi zakona o veterinarstvu, o hrani, izmjene Zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju, kao i o vinu te o organskoj proizvodnji.

Paralelno s ovim mjerama Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u saradnji s nadležnim institucijama nastavlja aktivnosti promocije bh. proizvoda putem brendiranja i harmonizacije legislative, što uključuje i pripremu novih propisa koji se odnose na zaštitu izvornosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda proizvoda u prehrambenoj industriji – saopćeno je iz Vijeća ministara.

BiH bi uskoro trebala započeti izradu strateških dokumenata u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, a Nacrt strategije razvoja infrastrukture kvaliteta u BiH bit će završen do kraja 2017. godine.

Aktivnosti koje će omogućiti nesmetan izvoz određene grupe proizvoda iz BiH na tržište EU u naredne dvije godine trebaju rezultirati zaključivanjem sporazuma o međusobnom prihvatanju dokumenata i znakova usklađenosti izmedu BiH i EU (ACAA sporazum).

Među planiranim mjerama su i povećanje industrijske konkurentnosti te donošenje potrebnih podzakonskih akata propisanih Zakonom o carinskoj politici u BiH.

Aktivnosti koje je aktuelno Vijeće ministara provelo, poput liberalizacije trgovine uslugama, olakšavanja trgovine te potpisivanja više protokola o saradnji u oblasti trgovine u 2015. godini već su dale pozitivne rezultate, što potvrđuje rast izvoza od 3,52 posto, pad uvoza od 2,75 posto, pad trgovinskog deficita od 8,69 posto i rast pokrivenosti uvoza izvozom od 3,10 posto – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH, prenosi NAP.

#BiH