Članak

Slučaj iz Suda BiH "spušten" u Livno: Čovićev obavještajac iz MO BIH Jozo Perić optužen za zločine

Prema policijskim izvještajima, a na temelju kojih je Federalna uprava policije 7. februara 2014. godine Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o izvršenom krivičnom djelu, uz Perića ratne zločine nad civ

Jozo Perić, optužen za ratne zločine počinjene u Livnu 1993. godine, uposlenik je Ministarstva odbrane BiH. Perić je, kako je potvrđeno za novinsku agenciju Patria, raspoređen na radno mjesto Šef odsjeka za sigurnost i kontraobavještajne poslove u Sektoru za obavještajno-sigurnosne poslove MO BiH.

Optužnicu protiv Perića podiglo je Tužilaštvo BiH 22. decembra prošle godine, a Sud BiH je četiri dana poslije donio rješenje kojim se ovaj predmet prosljeđuje mjesno nadležnom Kantonalnom sudu Livno.

Prema nezvaničnim informacijama, za odanog obavještajca lidera HDZ BiH Dragana Čovića, veze da predmet bude proslijeđen odmah na livanjski sud, povukli su bivši dugogodišnji ministar pravde BiH, aktuelni delegat u Domu naroda BiH Bariša Čolak i prva dama HDZ BiH i državna zastupnica Borjana Krišto, inače velika Perićeva prijateljica.

Jozo Perić zvani Debeli, prijeratni je uposlenik bivše Službe državne bezbjednosti (SDB).

Prema policijskim izvještajima, a na temelju kojih je Federalna uprava policije 7. februara 2014. godine Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o izvršenom krivičnom djelu, uz Perića ratne zločine nad civilnim stanovništvom su počinili i Stipe Barun, Tomislav Garić, te bivši načelnik u SIPA-i Anđelko Hrgić.

Svjedočenja Perićevih žrtava

-U toku zatočeništva u policijskoj stanici u Livnu od premlaćivanja je preminuo Milojko Mile Vujanović, kojeg su stražari nakon toga, bacili kroz prozor.33

Jedne prilike nekoliko zatočenika je iz garaža izvedeno kako bi oprali nekoliko službenih automobila. Među zatočenicima je bio Drago Radeta. Vidjeli su da su stražari iz garaže izveli Milojka Mila Vujanovića i odveli ga na sprat CSB-a na ispitivanje.

Ubrzo su začuli vrisku i galamu, a do njih je došao Omer Jandrić, koji je u to vrijeme radio u CSB-u, i utjerao ih nazad u garaže. Nakon nekog vremena u garažu je ušlo nekoliko policajaca koji su odveli neke zatočenike uz objašnjenje kako moraju dati krv da bi spasili život nekom čovjeku. Među onima koji su odvedeni bio je i zatočenik Blagoje Lalić. Odvedeni su u bolnicu u Livno.

Kad su se vratili Lalić je ispričao da je krv bila za Milojka Vujanovića, koji je bio u bolnici, jer je “skočio kroz prozor prilikom ispitivanja koje je nad njim vršio Jozo Perić zvani Debeli”.

Lalić je ispričao i da je Vujanović bio mrtav kad su oni dovedeni u bolnicu. Vujanović je i prije toga više puta odvođen na ispitivanje kod Perića. U povratku bi se žalio kako ne zna šta će jer ga Perić tuče i maltretira zbog sinova koji su otišli iz Livna, a koje su izviđači navodno vidjeli na području Čelebića (opština Livno) u redovima JNA.34

Drago Radeta je jedne prilike kroz otvor na vratima prostorije u kojoj je bio zatvoren vidio kako Tomislav Garić iz zatvorskih prostorija izvodi njegovog zeta Rista Marijana, koga je stavio u vozilo džip i odvezao u nepoznatom pravcu.

Kada je Garić nakon nekog vremena vratio Rista Marijana bio je vidno pretučen. Radeta je u svojoj kancelariji Jozo Perić Debeli ispitovao više puta. Pitao ga je za njegovu sestru Milenu Radetu i Slavka Laganina, prijeratnog direkora pilane u Livnu, zatim za naoružanje, i slično.

Često bi mu prilikom tih ispitivanja davao olovku i papir tražeći da napiše s kim se družio prije rata i zašto. Nakon ispitivanja više puta ga je pretukao. Jednom prilikom ga je tukao tokom od vojnog opasača, udarajući ga po cijelom tijelu. Radeta je od toga izgubio svijest, a kad je došao sebi bio je sav mokar, jer su ga polijevali vodom kako bi došao sebi.

Kad se osvjestio vidio je da je u kancelariji i jedna mlađa doktorica koja je Periću rekla: “Nije mu ništa, zdraviji je od tebe.” Radeta nije ni pregledala niti mu je pružila bilo kakvu medicinsku pomoć. Nakon toga je izašla iz kancelarije, a Radeta je vraćen u prostoriju u kojoj je bio zatvoren. Radeti su zatočenici Pero Pokrajac, Đoko Kovačević, Dušan Radeta, Stevo Pažin i 28 CDTP, Izjava M.V. data Udruženju 8.2.2014. 29 CDTP, Izjava D.Lj. data Udruženju 8.2.2014. 30 CDTP.  

Izjava M.V. data Udruženju 29.10.2013. Milojko Crnogorac, pričali kako su i oni izvođeni iz garaža na ispitivanje i kako ih je tada Jozo Perić zvani Debeli tukao.

Zatočenik Draško Radivojša, koji je prije rata radio kao kriminalistički tehničar u CSB-u Livno, jednom prilikom je odveden na sprat u stanici policije, na ispitivanje koje je vršio operativac SDB-a Goran Mihaljević i Jozo Perić Debeli. Mihaljević je ispitivanje uradio profesionalno, ali nekoliko dana kasnije Radivojša je ponovo odveden na ispitivanje u kancelariju Joze Perića Debelog.

U kancelariji je bio i Jozo Ćurić, takođe tadašnji operativac SDB-a. Perić je Radivojši postavljao pitanja o privrednom kriminalu iz predratnog perioda, o slučajevima koji nisu bili rasvijetljeni. Pitao ga je i oko naoružavanja Srba u Livnu. Kada je Radivojša odgovorio da oko toga ne zna ništa, Jozo Perić zvani Debeli je ustao i stisnutom pesnicom ga udario u glavu.

Onda je uzeo rokovnik sa stola, udario ga rokovnikom u glavu i rekao mu: “Jeb’o ti ja majku, da nije što je, ja bi ti pokazao. Upamtio bi ti mene za sva vremena.” Tada se Jozo Ćurić postavio između njih i rekao Periću da više ne udara Radivojšu. Jozo Perić je nakon toga pozvao stražao i rekao mu da vodi Radivojšu kako ga ne bi “zgovnao”. 

#BiH