Članak

Okerić odbio postupiti po tužilačkom zahtjevu, Izvještaj u slučaju "Dženan Memić" ne smije u javnost

Predsjedavajući Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić odbio je ustupiti Tužilaštvu Kantona Sarajevo Izvještaj Ad hoc tijela za slučaj "Dženan Memić", koji će na sutrašnjoj sj

Predsjedavajući Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić odbio je ustupiti Tužilaštvu Kantona Sarajevo Izvještaj Ad hoc tijela za slučaj "Dženan Memić", koji će na sutrašnjoj sjednici Skupštine razmatrati kantonalni zastupnici, piše Patria.

Izvještaj nije stavljen na web stranicu Skupštine, zbog osjetljivosti materijala, a zastupnicima će biti podijeljen na samoj sjednici.

Izvještaj sadrži neke elemente koji bi mogli ugroziti daljnju istragu, te je Tužilaštvo reagiralo.  

-Odmah po saznanju uputili smo tužilački zahtjev predsjedniku Komisije Elvedinu Okeriću da nam dostavi Izvještaj. Međutim, on nije postupio po tužilačkom zahtjevu. Zatražili smo to i od predsjedavajuće Skupštine Ane Babić, ali, on je odbio i njoj dostaviti izvještaj. Zbog toga je Tužilaštvo KS koristeći se svojim ovlaštenjima naložilo MUP-u Kantona Sarajevo da izuzme izvještaj, kazala je za NAP portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Pripadnici MUP-a KS su tragali danas za Okerićem kako bi izuzeli Izvještaj, čiji određeni dijelovi zbog same istrage nikako ne bi smjeli dospjeti u javnost.

"Nakon što je pronađen, on je ponovo odbio dati Izvještaj bez naredbe suda. Tužilaštvo nastavlja rad, kaže Bavčić.

Izvještaj je napisan na 99 strana i njime su utvrđeni određeni propusti u postupanju policijskih organa.

Ljubo i Bekrija Seferović optuženi su u ovom slučaju za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede. Sjednici Skupštine Kantona Sarajevo sutra će prisustvovati i otac Dženana Memića Muriz Memić. On je ranije za Patriju kazao da su uočeni brojni propusti te da je sada i potvrđeno da je njegov sin ubijen a ne da je stradao od posljedica saobraćajne nesreće. Muriz Memić 7. februara svjedočit će u nastavku suđenja Seferovićima.

#BiH