Članak

Preda kontra hrvatskih političara:Brisel neće tražiti od BiH ustavne promjene,to nije uslov za EU

-Mi od BiH ne tražimo ustavne promjene. Mi samo govorimo o nekim evropskim principima. Kao što je pomenuto u prethodnoj Rezoluciji, pominjemo vrijednosti koje dijelimo u EU, kao što su decentralizacij

Izvjestilac za BiH u Evropskom parlamentu, Kristijan Dan Preda izjavio je da Brisel neće tražiti ustavne promjene u BiH, prenosi Patria.
On je, govoreći o izjavama hrvatskih političara da će reforma izbornog zakonodavstva biti novi uslov na evropskom putu BiH, kazao da to nije istina, jer EU neće vršiti pritisak da se donese novi Izborni zakon.

-Mi od BiH ne tražimo ustavne promjene. Mi samo govorimo o nekim evropskim principima. Kao što je pomenuto u prethodnoj Rezoluciji, pominjemo vrijednosti koje dijelimo u EU, kao što su decentralizacija, pa i princip federalizma, koji važi u nekim zemljama, pojasnio je Preda.

Upitan da li će se EU pridružiti sankcijama protiv Milorada Dodika, on nije jasno odgovorio ali je potvrdio da je premijerku Republike Spske, Željku Cvijanović, pozvao da dođe u Brisel da razgovaraju o toj temi, javlja B92. 

#BiH