Članak

U 17 sati ističe rok za unošenje prvog nacrta odgovora iz Upitnika, iz RS ni traga ni glasa

Danas u 17 sati ističe rok za unošenje prvog nacrta odgovora iz Upitnika Evropske komisije,a nakon čega će uslijediti daljnje aktivnosti na njihovom revidiranju, verifikaciji i prevođenju, piše Patri

Danas u 17 sati ističe rok za unošenje prvog nacrta odgovora iz Upitnika Evropske komisije,a  nakon čega će uslijediti daljnje aktivnosti na njihovom revidiranju, verifikaciji i prevođenju, piše Patria.

Bukvalno se sistem u 17 sati zatvara, a kako saznajemo iz Republike Srpske još nisu uneseni bilo kakvi odgovori. Direkcija za evropske integracije BiH (DEI) je uspostavila informacioni sistem za unošenje odgovora od svih uključenih institucija u BiH.

Iz Vlade RS-a još nema odgovora

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannes Hahn, podsjećamo, početkom decembra uručio je predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denisu Zvizdiću, Upitnik Evropske komisije.

Upitnik sadrži pitanja o informacijama koje Evropska komisija traži od Vijeća ministara BiH u svrhu priprema Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Vlasti Bosne i Hercegovine imaju rok od šest mjeseci da daju odgovore kako bi Evropska komisija ušla u proces odlučivanja o dodjeli statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu.

Dokument sadrži 3.200 pitanja. Upitnik u BiH je stigao na engleskom jeziku, pretpostavlja se da će broj prevodilaca biti tri puta veći nego je to bio slučaj u susjednim zemljama zbog prevoda na hrvatski, bosanski i srpski jezik.

#BiH