Članak

Potvrđena optužnica u predmetu Đuro Matuzović i drugi

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, a optužene Matuzovića, Živkovića, Živkovića i Đurića da su počinili i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenik

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optužene Đuru Matuzovića, Ivu Oršolića, Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Josu Nedića, Marka Blažanovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, a optužene Đuru Matuzovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića da su počinili i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, saopćeno je iz Suda BiH, prenosi NAP.

Optužnica tereti optužene da su u vremenskom periodu od druge polovine aprila 1992. do jula 1993. godine za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske na jednoj strani i samoprozvane Vojske Srpske Republike BiH, kasnije Vojske Republike Srpske, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području opštine Orašje, znajući za napad i da njihove radnje čine dio tog napada, planirali, počinili, naredili, podstrekavali, pomagali, organizovali, omogućili i usaglašavali se činjenjem i nečinjenjem sa progonom srpskog stanovištva sa teritorija pod kontrolom Hrvatskog vijeća odbrane suprotno pravilima međunarodnog prava i to: ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Optužnica dalje tereti optuženog Đuru Matuzovića, kao komandanta 106. Brigade HVO i kasnije kao komandanta OZ Orašje, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića, kao vojne policajce 106. brigade HVO, da su, zajedno sa njima poznatima pripadnicima Vojne policije HVO, u šupi vlasništvo M.F, zvani M.D. u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali, opština Orašje, suprotno pravilima međunarodnog prava, učestvovali u ubistvima, mučenjima i nečovječnom postupanju, te nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima, navodi se u saopćenju iz Suda BiH.

#BiH