Članak

Muriz Memić: Dalidi Burzić sada nije stalo do istine, ona je prva rekla da je Dženan ubijen!

On je dodao da je Tužilaštvo i postupajući tužilac filter za sve propuste MUP KS u istrazi.

Današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine KS koja je imala samo jednu tačku dnevnog reda Izvještaj o provedenom skupštinskom ndzoru Komisije za sigurnost SKS nad zakonitošću rada MUP-a i Uprave policije Kantona Sarajevo u slučaju Dženan Memić prisustvovao je i Muriz Memić sa advokatom Ifetom Feragetom, piše bh. novinska agencija Patria.

Nakon što je predsjednik Komisije za sigurnost Skupštine KS Elvedin Okerić iznio dijelove izvještaja koji se odnose na nemarno ili nezakonito postupanje pojedinih policijskih službenika koji su bili uključeni u istragu u slučaju Dženan Memić, Muriz Memić kazao je da je ovaj izvještaj potvrdio sve ono što je on govorio od samog početka.

- Tužilaštvu KS je stalo da se ovo ne riješi. Glavni krivac je Tužilaštvo i Dalida Burzić kojoj nije stalo da dođe do istine. Sve je tačno što sam ja rekao. Ja sad njoj kažem da ona laže i da ne vodi nikakvu istragu. To je 24.01. rekla to je završen slučaj pred Sudom. Istina je da je ubistvo, a suđenje se vodi za saobraćajnu nesreću.

Muriz Memić je kazao da je ključ cijelog slučaja Alisa Mutap samo da to želi riješiti Burzić.

- 15. marta 2016. godine ona je meni i mom advokatu pričala da je to bilo ubistvo. Čak nam je stisla šake i pokazivala da je to bilo naguravanje. 6. maja mi je napismeno „Vas sin je ubijen“. Nijedan Rom do 31. maja nije dao izjavu. Gdje su bili ti Romi do maja?

Memić je kazao da će uskoro objaviti videosnimak kombija koji se ne može dovesti u vezu sa povredama na njegovom sinu.

- Od početka tvrdim da je moj sin ubijen. Nije saobraćajna nesreća. Romi su plaćeni oni nemaju veze s ovim.

Advokat Feraget kazao je da suđenje koje je započelo mora biti dovedeno do kraja.

- Ono što može Tužilaštvo uraditi jeste povući optužnicu, ali oni to neće uraditi to bi bilo brutalno povlačenje i priznavanje propusta. Za takvo povlačenje potrebna je odluka Vijeća koje bi donijelo rješenje i druga mogućnost je odustanak od te optužnice na samom suđenju isto tako je potrebno da Sud donese presudu da se optužba odbija. To bi bio hrabar čin, ja ne kažem da oni zastupaju optužnicu koju ne mogu odbraniti jer postupak nije doveden do kraja, ali ja kao tužilac bih uvijek povukao optužnicu za koju smatram da je ne mogu zastupati odnosno nikad ne bih ni podigao takvu optužnicu – kazao je Feraget.

On je dodao da je Tužilaštvo i postupajući tužilac filter za sve propuste MUP KS u istrazi.

- Koliko god bila loša policija, dobar tužilac može izabrati ono što je dobro i ispravno. Ono što podsjeća na istinu to je dobro. Prepoznatljivo je da povrede koje su na tijelu Dženana Memića ne postoji nijedna ispod pojasa i oštećenja koja su sva na visini pola metra ne mogu se dovesti ni u kakvu vezu.

Feraget je kazao da suđenje koje traje ni na koji način ne usporava Tužilaštvo KS da danas provede istragu, a ne da prave scene i vrše pritisak na koji nemaju pravo.

- Vlasništvo svih ovih informacija je Skupština KS i njema komisija. Tužilaštvo ako od maja vodi istragu protiv nekoga iz policije pa imali su vremena da tu istragu dovedu do kraja. Ključno pitanje je da li je Tužilaštvo KS koristilo neki od ovih nezakonitih dokaza.

Glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić bila je pozvana da prisustvuje ovoj sjednici, ali ona se nije pojavila. Pojedini zastupnici postavili pitanje njenog prisustva jer su naveli kako su je jutros vidjeli u prostorijama Skupštine KS, odnosno za vrijeme trajanja Kolegija Skupštine KS.

Predsjednik Komisije za sigurnost Elvedin Okerić još jednom je ukazao na pritiske koje je vršilo Tužilaštvo KS zbog izvještaja Ad hoc tijela kako ne bi dospjelo u javnost. Zastupnici koji su se javili za raspravu pružili su podršku Komisiji za sigurnost, ali i naveli potrebu da se urade izmjene zakona o MUP KS kako bi se u budućnosti dešavalo manje propusta u radu policije.

#BiH