Članak

Orić nije učestvovao u bitki na Kunjercu, nove laži O1 izašle na vidjelo

Fadil Salihović iz sela Biljača kod Bratunca, kazao je da je učestvovao u akciji Kunjerac 14. decembra i da je bio pripadnik lokalne Jedinice na čijem je čelu bio Osmana Malagića.

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću koje Tužilaštvo BIH tereti za ratne zločine na području općine Srebrenica tokom 1992. saslušana su dva svjedoka odbrane, Fadil Salihović i Izet Ibrić, piše Patria.

Danas ponovno mnogi posjetitelji su ostali van zgrade Suda BiH, jer je suđenje Oriću zakazano u maloj sudnici. No, interesantno je da je u sudnici bilo slobodno čak devet mjesta, ali su vraćali posjetitelje, među kojima je bilo i staraca. 

Fadil Salihović iz sela Biljača kod Bratunca, kazao je da je učestvovao u akciji Kunjerac 14. decembra i da je bio pripadnik lokalne Jedinice na čijem je čelu bio Osmana Malagića.

Odgovarajući na pitanje advokatice Lejle Čović Salihović je pojasnio da su u toj akciji učestvovali i pripadnici Jedinice Sadika Zukića i Nasira Šabanovića.

Salihović je istakao kako je u akciji na Kunjerac počela 14. decembra u jutarnjim satima i da je meta napada bila lokalna utvrda ili bunker kako je pojasnio, odakle su Srbi "djelovali".

- Akcija je trebala početi u 6 sati ujutro, ali je moj brat nagazio na minu, pa je počela mnogo ranije, Srbi su mislili da su napravu aktivirale životinje, ali su naši ranjeni jaukali pa su nas otkrili i shvatili da je riječ o napadu. Akcija je trajala tri četiri sata i primijetio sam da su srpski vojnici imali pomoć iz Srbije u vidu naoružanja i granatiranja - rekao je Salihović.

Svjedok je detaljno opisao predio s tri kuće i kazao je da su bile „tako raspoređene kao da su znali da će rat“. Dvije je kako kaže vidio, a treća je zalazila za brijeg“.

- Vidjeli smo da su srpski vojnici bježali iz tih kuća, a kasnije smo vidjeli da Šemsina grupa prilazi srednjoj kući. Taj prvi dan akcije uspjeli smo zauzeti tri kuće, ali smo se kasnije vratili na svoju lokaciju. Jedan vojnik je kasnije došao donio hranu da jedemo, jer nismo cijeli dan jeli, a morali smo ostati na našoj poziciji. Ispičao mi je da mi je brat stao na minu i da je ranjen te je kazao da je vidio poginulog Mitra fotografa iz Bratunca – kaže Salihović.

On je dalje kazao da je fotografa Mitra Savića znao od ranije i da je otišao ispred kuće Vujadina Kovačevića i vidio njegovo mrtvo tijelo.

Ležao je na leđima, više na desnoj bočnoj. Mislim da je poginuo od detonacije, jer na tijelu nisam vidio nikakve povrede - rekao je Salihović.

Na pitanje Čovića da li je u akciji na Kunjerac 14. decembra 1992. godine učestvovala jedinica Nasera Orića, ovaj svjedok je rekao:

- Odgovorno tvrdim da jedinica Orića nije učestvovala u borbama na Kunjerac – kazao je Salihović.

Podsjećamo, ranije je u svom svjedočenju Ibran Mustafić svjedok Tužilaštva kazao je da je 14. decembra s Orićem bio na Zalazju koje je daleko od Kunjerca više od 15 kilometara.

Salihović je upoznat s imenom zaštićenog svjedoka O1 za kojeg je rekao da ga poznaje još od 1988. godine i da su zajedno išli u razred u Srednju školu. Opisao ga je kao osobu sklonu muljanju i laganju.

Inače, na osnovu iskaza ovog zaštićenog svjedoka, O1, podignuta je optužnica protiv Orića, a on je tvrdio da je svojim očima vidio da je Orić između ostalog ubio i fotografa Savića.

Tužilac Miroslav Janjić upitao je Salihovića kako to da je njih 50-tak porazilo Vojsku RS-a koja je imala pomoć i Srbije, a Salihović mu je kazao:

- Imali smo veće srce, branili smo svoje i imali više morala – potcrtao je Salihović.

Drugi svjedok Ibrić, inače mještanin sela Pirići, ispričao je da je u decembru 1992. godine branio s mještanima selo od napada srpskih vojnika te da Orića nije poznavao niti vidio na toj lokaciji. Upoznao ga je tek 1993. godine u Srebrenici.

Ibrić je u svom svjedočenju potvrdio da nisu imali komunikaciju s Konjević Poljem, a podsjećamo O1 je kazao da je više puta u toku 1992. godine slobodno kretao od Pirića do Konjević Polja.

Ibrić je potvrdio da nije u Pirićima 14. decembra vidio Nasera Orića kao ni Sabahudina Muhića.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. mart. 

#BiH