Članak

Pola Rumunije bi došlo: Da li će Theresa May oduzeti pravo građanima EU da žive u Velikoj Britaniji

Britanski mediji izvještavaju o namjeri premijerke Therese May da ukine prava građanima EU vezana za pravo kretanja u Velikoj Britaniji kada idućeg mjeseca aktivira Član 50 jer, kako navodi vladin izv

Britanski mediji već nekoliko dana izvještavaju o namjeri premijerke Therese May da ukine prava građanima EU vezana za pravo kretanja u Velikoj Britaniji kada idućeg mjeseca aktivira Član 50 jer, kako navodi vladin izvor, „pola Rumunije i Bugarske“ bi došlo u Britaniju prije Brexita, prenosi Patria.

Britanski Daily Telegraph piše da premijerka planira objaviti da građani EU koji stignu u Veliku Britaniju nakon 15. marta neće dobiti pravo na trajni ostanak u toj zemlji.

Međutim, 3,6 miliona građana EU koji su već u Britaniji, kao i drugi koji uđu prije ovog datuma, imat će zagarantovana prava ukoliko se britanskim građanima u EU ne ospore ista prava.

Predstavnici EU su navodno ukazali na to da rok ustvari treba biti dan kada Velika Britanija zvanično napusti EU. Utoliko je nejasno da li bi premijerkin plan predstavljao kršenje EU sporazuma koji garantuju slobodu kretanja, piše Independent.

Vladin izvor otkriva britanskom Telegraphu:

- Stavljeno nam je do znanja da bi nas Evropska komisija mogla prisiliti da zaštitimo sve koji stignu do momenta Brexita. Ako budemo čekali tako dugo, mogli bismo završiti sa pola Rumunije i Bugarske ovdje.

U zemljama EU živi oko 1,2 miliona Britanaca. Postoji mogućnost da im se ponudi državljanstvo EU na individualnoj osnovi.

Britanski poslodavci su izrazili zabrinutost u pogledu nalaženja dostatne radne snage u slučaju „tvrdog Brexita“, naročito ako se bude zahtijevalo od građana EU da napuste zemlju.

Evropski parlament je najavio istragu tretmana EU građana od strane Velike Britanije, usljed navoda o „birokratskom zidu“ na koji su pojedini naišli prilikom pokušaja da ostvare pravo ostanka u ovoj zemlji, piše Independent.

 

 

#Svijet