Članak

Burno u Predsjedništvu BiH: Ivanić optužio Bošnjake da su otvorili njegovo pismo iz Haga

-Ono što ću napisati su već poznate stvari. Agentu Sakibu Softiću mandat je istekao nakon što je okončan proces 2007. godine i donesena presuda.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na današnjoj pres konferenciji u Sarajevu rekao je da je dobio otvoreno pismo iz Međunarodnog suda pravde u Hagu, iako je izdao naredbu da niko to ne smije uraditi, te da mu mora biti dostavljeno zapečaćeno.  

Poručio je da će sačekati rezultate istrage koje će provesti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, te da će ukoliko se pokaže da je pismo otvoreno u Ambasadi BiH u Hagu zatražiti opoziv ambasadorice Mirsade Čolaković, piše Patria.

-Meni je sada jasno odakle gospodinu Izetbegoviću ranije ovo pismo. Splet okolnosti je bio takav da su samo bošnjački kadrovi bili u dodiru sa pismom. Čekat ću istragu šta će pokazati,i nemam namjeru da pređem preko ovoga, istakao je Ivanić.

On je rekao da će poslati svoj odgovor Sudu u Hagu, autom preko posebnog izaslanika, jer ne vjeruje nikome više. Odgovor treba stići 2. marta u 18 sati.

-Ono što ću napisati su već poznate stvari. Agentu Sakibu Softiću mandat je istekao nakon što je okončan proces 2007. godine i donesena presuda.

Zahtjev za reviziju presude je stav pojedinca Sakiba Softića, i iza njega ne stoji niti jedan organ ili institucija BiH.  Uvjeren sam da će nakon mojih argumenata Sud odbaciti ovaj zahtjev kao neosnovan, poručio je Ivanić.  

#BiH