Članak

Predsjedništvo DF-a: 25 godina nakon nezavisnosti BiH se nalazi u najvećoj krizi

Trenutno, u Republici Srpskoj imamo deset organizacija, dva regionalna Povjereništva, a na putu smo da to napravimo i u Prnjavoru, Srpcu, Bjeljini i Tesliću.

Predsjedništvo DF-a je na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu razmatralo aktuelnu političku situaciju u zemlji. Dvadeset pet godina od sticanja nezavisnosti, BiH se danas nalazi u najvećoj političkoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi. Ovakvo stanje izazvala je aktuelna vlast, producirajući stalne krize i šireći strah među građanima ove zemlje.

Tako treba posmatrati i sve ono što se desilo i dešava nakon  podnošenja Zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde. Stav Demokratske fronte je da je riječ  isključivo o pravnom i moralnom pitanju, a nikako političkom. Nažalost, svjedoci smo da se i ovaj slučaj ispolitizirao do te mjere da je praktično doveo u pitanje funkcioniranje države, prenosi Patria.

Demokratska fronta će i dalje insistirati na  bezuslovnom poštivanju ustava i zakona i izgradnji institucija sistema koji će obezbijediti ravnopravnost svih građana na cjelokupnoj teritoriji BiH.

Demokratska fronta je odlučna nastaviti ovu borbu, te je u tom smislu Predsjedništvo zadužilo Klub poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da pokrene proceduru sazivanja vanredne sjednice Parlamenta FBiH na temu: “Nezakonita zapošljavanja u javnim preduzećima u Federaciji BiH.“

Radna grupa Predsjedništva DF-a za implementaciju zaključaka Predsjedništva stranke, na današnjoj sjednici, izvjestila je o procesu osnivanja novih stranačkih povjerenstava širom Bosne i Hercegovine.

Rezultati pokazuju da i pored svih turbulencija kroz koje stranka prolazi od opštinskih izbora, “prebjega“ nekih izabranih odbornika i vijećnika, izuzetan medijski i od strane nekih stranaka, prije svega SDA, pritisak na rad Demokratske fronte i omalovažavanje njenog značaja kao alternative vlasti koja nas sve skupa vodi u propast – raste povjerenje građana u nas i programski smjer u kojem idemo.

Trenutno, u Republici Srpskoj imamo deset organizacija, dva regionalna Povjereništva, a na putu smo da to napravimo i u Prnjavoru, Srpcu, Bjeljini  i Tesliću.

U Federaciji BiH i Distriktu Brčko do sada je konsituisano 69 opštinskih i gradskih povjerenstava, a u toku je formiranje organizacionih jedinica u Živinicama, Kalesiji, Sapni, Teočaku (TK), Orašju (PK), Stocu i Neumu (HNK), Žepču i Usori (ZE-DO) i Ustikolini (BPK).

U ovom trenutku, Demokratska fronta organizaciono djeluje u 79 opština/općina i gradova, a na prošlim opštinskim izborima to smo imali u 63 opština/općina i gradova.

Predsjedništvo je na današnjoj sjednici izrazilo zadovoljstvo postignutim rezultatima i zahvalilo na povjerenju građanima Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu slijedi, već započeta reevidencija članstva i formiranje Kantonalnih i Gradskih povjerenstava. Poučeni greškama u pripremi opštinskih izbora, pojačani su kriteriji kako za prijem u članstvo, tako i prilikom odabira čelnih ljudi koji će rukovoditi strankom u bazi.

Predsjedništvo DF-a je danas razmatralo i usvojilo Izvještaj o radu Političke akademije za 2016. godinu i Plan rada za tekuću godinu.

Predsjedništvo je danas takođe razmatralo i usvojilo Izvještaj o radu Pregovaračkog tima Demokratske fronte.

#BiH