Članak

Sudar za NAP: Politika koči plinofikaciju rafinerije u Bosanskom Brodu, iako bi to olakšalo život

Zbog štetnih čestica iz naftne rafinerije u Bosanskom brodu zrak u ovom gradu je zagađen, kao i zrak u susjednom Slavonskom brodu.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u prošli petak u Slavonskom Brodu s predstavnicima lokalnih vlasti i ekoloških udruženja kako bi ih izvijestila o rješavanju problema onečišćenja zraka iz rafinerije u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruske kompanije "Zarubežnjeft". Proteklog vikenda Grabar-Kitarović razgovarala je o ovom problemu i s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Zbog štetnih čestica iz naftne rafinerije u Bosanskom Brodu zrak u ovom gradu je zagađen, kao i zrak u susjednom Slavonskom Brodu.

Tokom razdoblja od 1. do 31. januara 2017. godine dnevne koncentracije lebdećih čestica PM10 izmjerene na mjernoj stanici Slavonski Brod 2 prekoračena je čak 23 puta, iako prema Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku, ona ne smije biti prekoračena više od 35 puta tokom jedine godine. 

Član i glasnogovornik koordinacije građanskih udruženja koje se bore za čist zrak u Slavonskom Brodu Mladen Sudar rekao je za Patriju kako je plinofikacija rafinerije jedino rješenje za zagađen zrak u Bosanskom i Slavonskom Brodu, ali da takvu ideju još uvijek osporava politika.

Trenutna nestabilna politička situacija meni kao stanovniku pograničnog grada ne odgovara. Ekonomija bi sama odradila većinu posla da nema politike koja sve usporava ili blokira. To smo mi osjetili zadnjih osam godina, gdje privatni sektor ima rješenje ali ga politika blokira – kaže Sudar za Patriju.

Potrebna je bolja plinofikacija BiH, prvo rafinerije a potom i dalje. Kroz kvalitetnu plinofikaciju građanima u BiH postao bi dostupan relativno jeftin i ekološki prihvatljiv energent. Na prvom mjestu gospodarstvu, a zatim i građanima. Onečišćenje u oba Broda bilo bi značajno smanjeno – smatra Sudar, dodajući da se to upravo desilo u Rijeci i Sisku nakon što su tamošnje kompanije počele koristiti plin u preradi nafte.

Mislim da imamo šanse da čak i EU participira u finansiranju plinofikacije rafinerije u Bosanskom Brodu.. 2020. je rok za globalnu plinofikaciju... Mi iz inicijativa tražimo plinofikaciju rafinerije do kraja godine – kaže Sudar, piše Patria.

#BiH