Članak

Večera u Topliku: Kukić tražio pomoć od Mektića zbog istrage o zapošljavanjima!

Još uvijek je nejasno da li će u okviru akcije Bosna ulogu u nezakonitim zapošljavanjima imati i Asim Sarajlić i Mirsad Kukić, potpredsjednici SDA, a čiji je generalni sekretar Amir Zukić već u pritvo

Još uvijek je nejasno kakva je uloga u okviru akcije Bosna u nezakonitim zapošljavanjima u javna preduzeća Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, potpredsjednika SDA, a zbog čega je 17. februara uhapšen generalni sekretar SDA Amir Zukić i nalazi se u pritvoru, piše Patria.

Kako saznaje Patria, Kukić je zbog istrage koju vodi Tužilaštvo KS pomoć zatražio i od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Njih dvojica su se nedavno sreli u Topliku u Istočnom Sarajevu, gdje je Kukić molio Mektića da iskoristi svoj utjecaj kod glavne tužiteljice KS Dalide Burzić te spriječi istragu u odnosu na njega. Ovaj sastanak omogućio je brat parlamentarca SDS-a Borislava Bojića koji dobavlja motorna ulja za Rudnik Banovići, a poznato je da Kukić u Banovićima važi za čovjeka bez čijeg znanja se malo šta može dogovoriti. 

Mektić je odbio ovakve molbe, kazavši da se neće petljati u operativne nadležnosti tužioca.

Kukić je, kako saznajemo, pomogao ranije kadrovima SDS-a da dođu do zaposlenja u Regionalni centar UIO u Tuzli, te je zbog toga smatrao da može tražiti uslugu od Mektića.

Prema informacijama kojima raspolaže Patria, u zapisniku istražitelja oko nezakonitih zapošljavanja osim Zukića spominju se i imena Kukića i Sarajlića. Oni su već ispitani u Tužilaštvu KS. 

Predmet istrage je nezakonito upošljavanje u Elektrodistribuciju u Tuzli izvjesnog Amela (puno ime poznato redakciji) za kojeg se urgira sa više strana, a inače je sin člana SDA, ali koji je u određenoj zavadi s Kukićem, pa ovo upošljavanje ide teže, jer je Kukić poznat po svom utjecaju u Tuzlanskom kantonu.

Direktor Elektrodistribucije Esed Džananović više puta je pozivao direktora ED Tuzla Mahira Nurkanovića, u vezi s ovim upošljavanjem, ali je Nurkanović govorio da je biografija kandidata loša i da je studirao 14 godina.

No, lobiranja su na kraju urodila polodom, pa je Amir Zukić 15. avgusta 2016. godine u prostorijama Centrale SDA prije sastanka Predsjedništva stranke, a nakon što ih je obavijestio Amelov otac da mu sin još nije počeo raditi, odmah pozvao Džananovića rekavši mu: „Evo me sa Asimom, Kukićem, završi za ono dijete gore u Tuzli, do tebe je, evo sva četvorica slušamo ako bude kakvih za.......ja Kukić Mirsada zovi“.

Nakon ovih riječi mobilni aparat od Zukića je preuzeo Asim Sarajlić, te na pitanje Eseda Džananovića „je li Kukić dao zeleno svjetlo“, Asim odgovorio: "Jest, jest evo ga kod mene“, a onda je Kukić uzeo telefon, a Džananović mu je obrazložio da je obavio razgovore s dvojicom izvršnih direktora te da su se dogovorili da će se to rješavati, pa je nakon što se Kukić saglasio, zaključen ugovor s Amelom na neodređeno vrijeme. On je počeo raditi 1. septembra 2016. godine.

Slična zapošljavanja obavljala su se i u podružnici Elektrodistribucije Bihać.

Sada već bivši izvršni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) Esed Džananović prema odluci Općinskog suda u Sarajevu ponovo je vraćen u pritvor početkom januara, a nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu uvažio žalbu Tužilaštva KS u predmetu "Esed Džananović i drugi".

Sud je produžio pritvor za dva mjeseca Džananoviću i ostalim uhapšenim u okviru akcije "Bosna". Pritvor je osim Džananoviću, produžen i Ramizu Karavdiću, Senadu i Nedžadu Traki i uposleniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Safetu Bibiću.

Podsjećamo, akcija Bosna izvedena je 26. i 27. avgusta 2016. godine.

#BiH