Članak

Ivanić u službi SANU: Bošnjaci su otvorili srpsko pismo u haškoj aferi, aktiviran je plan broj 2

Ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvijer pokaže trag. Tako primjenjiva poslovica, ne samo u ovom slučaju, već generalno na bh. političkoj sceni.

Piše: Edina Latif

Glavni problem u ovoj državi je trenutno, ko je otvorio haško pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. Ništa politički haos, neizvijesnost, ekonomski sunovrat, nezaposlenost, korupcija, sve intenzivniji odlazak građana svih generacija u treće zemlje, urušavanje države, nestašica pasoša, male penzije, plate.... Haško pismo, jedino je to bitno.

Ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvijer pokaže trag. Tako primjenjiva poslovica, ne samo u ovom slučaju, već generalno na bh. političkoj sceni.

Haškom aferom Ivanić, uz pomoć njemu odanog šefa bh. diplomatije Igora Crnadka ispisuje nevjerovatan filmski scenarij u kojem se iz minute u minutu mijenja situacija, idemo ka vrhuncu, uvode se novi likovi.

Pozavidio bi mu i velemajstor političkog showbiza, srbijanski premijer Aleksandar Vučić. Svi su sada zadeverani enigmom o Ivanićevom pismu, a on nesmetano obavlja poslove zbog kojih i jeste nadigao dževu.  

Prema zadnjoj verziji, pojašnjenju koje je dao Crnadak, koverte za Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića stigle su u Ministarstvo vanjskih poslova neotvorene, a samo je ona naslovljena na Mladena Ivanića otvorena.

Ivanićevu kovertu, dakle, neko je namjerno otvorio. I to baš njegovu. On reče da su igrom slučaja samo bošnjački kadrovi bili u kontaktu sa pismima. Dakle, Bošnjaci su namjerno otvorili Ivanićevu kovertu.

Zašto? Zato da bi potvrdili Ivanićevu teoriju da je Bakir Izetbegović organizovao paralelne „bošnjačke strukture i institucije“.

Zašto? Zato što onda Ivanić ima pokriće da i ozvaniči postojanje srpske diplomatije i razbijanje bh. diplomatsko-konzularne mreže, jer je to uradio i Bakir Izetbegović. Ne bi Mladen da nije Bakir prvi.  

I šta sad? Logično. Ako su Bošnjaci otvorili srpsku pardon hašku kovertu naslovljenu na člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, onda je to atak na srpski narod. Time su Bošnjaci dokazali da je na sceni paralelizam, i time su dokazali da žele srušiti BiH, i time su dokazali da nisu za suživot...

I za sve je kriv, Ivanićev je rezon, Bakir Izetbegović. On je planski naredio ambasadorici BiH u Hagu Mirsadi Čolaković da otvori samo Mladenovu kovertu. I sada će Ivanić tražiti smjenu ambasadorice jer je odlijepila srpsku kovertu.

Nacionalistički naboj u ovom bosanskom buretu baruta, posljednjih 22 godine nije nikada bio veći. Vazduh trepti kao da nebo gori, sprema se oluja.

Prije 25 godina planski i strateški je plasirana teza, na kojoj se i danas gradi „historija“, da su rat i agresija na BiH počeli 1. marta 1992. godine ubistvom srpskog svata.

Jedina istina je da su rat i agresija počeli 1. oktobra 1991. godine kada su pripadnici bivše JNA razorili do temelja selo Ravno u istočnoj Hercegovini, a nakon toga nastavili krvave pohode po bh. gradovima. 

Sada, 1. marta 2017. godine plasira se teza kako su Bošnjaci otvorili srpsku kovertu, a to je povod Ivaniću da ozvaniči rasturanje bh. ambasada širom svijeta, te vjerovatno nakon toga ozvaniči i paralelizam u svim policijsko-obavještajnim državnim agencijama, Oružanim snagama BiH...i tu je kraj države BiH onakve kakva je sada.

Dragana Čovića, vrlog mostarskog mudraca gotovo da nema nigdje. On je zaokupljen Javnim RTV servisom, izmjenama Izbornog zakona, omeđavanjem trećeg entiteta, i kako kaza sam Ivanić, negdje je između. Ni za reviziju ni protiv. Valja se ove godine lideru HDZ BiH suočiti sa pravosnažnom haškom presudom Prliću i drugima, od koje će mnogo šta zavisiti u realizaciji njegovih "paklenih planova".  

A sve je krenulo od predaje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. Dokument zloglasne Srpske akademije nauka, SANU II, nastao 2011. godine, trasirao je put za ono što se sada događa.

Ivanić je, igrom slučaja jer se Milorad Dodik našao pod sankcijama, odabran da realizira njegove odrednice. SANU II je precizan i uživo pratimo prenos:

-Susjedne države BiH, Hrvatsku i Kosovo dovesti u položaj da odustanu od tužbi najavljenih pred međunarodnim sudovima;

-Destabilizovati vlade susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije;

#BiH