Članak

Čović: Sastanak sa Izetbegovićem i Ivanićem, pokušat ćemo približiti stavove oko revizije

Na pitanje da li je njegov stav na koncu ipak biti bliži stavu Ivanića ili Izetbegovića, Čović je rekao da je njegov stav okrenut isključivo prema interesima Bosne i Hercegovine.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović potvrdio je da će zajedno sa druga dva člana Predsjedništva, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem održati sastanak u četvrtak ujutro, prije posjete Sarajevu visoke predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federike Mogerini, piše Patria. 

Čović je rekao da će sa Izetbegovićem i Ivanićem pokušati usaglasiti stavove kada je riječ o odgovoru Međunarodnom sudu pravde u slučaju revizije presude BiH protiv Srbije.

Na pitanje kake će on lično odgovoriti Međunarodnom sudu u Hagu, koji je prije nekoliko dana zatražio da se članovi Predsjedništva BiH izjasne o valjanosti legitimacije agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde Sakiba Softića, Čović je rekao da bi bio najsretniji kada se ne bi morao ni izjašnjavati oko ovog pitanja.

Ako budu išli odgovori iz ureda druga dva člana Predsjedništva BiH, onda će morati otići i iz ureda hrvatskog člana Predsjedništva, ali to će biti na način da ćemo pokušati da ne narušimo kredibilitet Predsjedništva BiH – rekao je Čović.

Na pitanje da li je njegov stav kada je riječ o reviziji presude na koncu ipak bliži stavu Ivanića ili Izetbegovića, Čović je rekao da je njegov stav okrenut isključivo prema interesima Bosne i Hercegovine.

Svaki drugi stav bio bi kratkoročno postavljen, i on je gubitnički i za BiH, pa i za mene osobno – rekeo je Čović.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da u Predsjedništvu BiH dođe do preglasavanja kada je riječ o reviziji presude protiv Srbije, Čović je rekao da sigurno neće biti preglasavanja, jer, kaže, kada bi jednom došlo do preglasavanja u Predsjedništvu BiH, „Predsjedništvo više ne bi funkciniralo, ili bi funkcinisalo na principu preglasavanja“, a on to, rekao je, nikako ne želi, piše Patria.

#BiH