Članak

Tužilaštvo BiH: Formiran predmet u slučaju Sakiba Softića

NDP je 13. marta Tužilaštvu BiH Predsjednik podnio krivičnu prijavu protiv Sakiba Softića i Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH zbog lažnog predstavljanja.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet u slučaju Sakiba Sofića, bivšeg agenta Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Grubešić je ranije u izjavi za Patriju rekao da će Tužilaštvo BiH formirati predmet i provjeriti sve navode u vezi sa postupanjem Softića, kao agenta BiH u postupku podnošenja zahtjeva za reviziju presude za genocid po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Sud je 2007. godine Republiku Srpsku osudio za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, i za zločine u drugim dijelovima zemlje, dok je Srbija kažnjena jer nije spriječila genocid. 

Agent Sakib Softić podnio je zahtjev za reviziju ove presude krajem februara 2017. Probosanske stranke smatraju da je tadašnja vlast Srbije aktivno učestvovala u genocidu u BiH, da za to postoje dokazi, no Sud u Hagu nije priznao legitimitet agenta Softića, jer nije dobio saglasnost za traženje revizije od svih članova Predsjedništva BiH. Bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović tražio je reviziju presude iz 2007., srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić usprotivio se takvoj odluci, dok se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović nije želio izjasniti.

Predsjednik Međunarodnog suda pravde Ronny Abraham rekao je da je Sud još u maju 2016. godine na pitanje o legitimitetu odgovorio kako Softića ne smatra agentom BiH pred ovim sudom. 

NDP je 13. marta Tužilaštvu BiH Predsjednik podnio krivičnu prijavu protiv Sakiba Softića i Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH zbog lažnog predstavljanja.

#BiH