Članak

Jordanski kralj Abdullah: Dvodržavno rješenje za Izrael i Palestinu temelj za mir na Bliskom istoku

U obraćanju na početku arapskog samita, jordanski kralj Abdullah izjavio je da na Bliskom istoku neće biti mira sve dok se ne formira palestinska država kao dio dvodržavnog rješenja kao temelja za sve

U obraćanju na početku arapskog samita, jordanski kralj Abdullah izjavio je da na Bliskom istoku neće biti mira sve dok se ne formira palestinska država kao dio dvodržavnog rješenja kao temelja za sveobuhvatni arapsko-izraelski mirovni sporazum, prenosi Patria.

On je naveo da jordanski zapadni susjed Izrael uništava šanse za mir intenzivirajući gradnju naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, piše Reuters.

- Izrael nastavlja širiti naselja i uništavati šanse za mir... U regionu neće biti mira ni stabilnosti bez pravednog i sveobuhvatnog rješenja za palestinsko pitanje u sklopu rješenja dvije države, naglasio je jordanski kralj Abdullah.

Podijeljeni arapski lideri koji prisustvuju jednodnevnom samitu, nastojat će naći zajedničko tlo kako bi potvrdili posvećenost dugoročnom cilju ozvaničenja Palestinske države.

Palestinci žele da arapski Istočni Jerusalem – koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine i kasnije anektirao na način koji nije međunarodno priznat – bude glavnim gradom njihove buduće države koja će obuhvatiti Zapadnu obalu okupiranu od strane Izraela i - Gazu.

Kralj Abdullah, čija je dinastija zvanični čuvar muslimanskih svetih mjesta u Jerusalemu, kaže da bilo kakav „unilateralni“ potez od strane Izraela da promijeni postojeće stanje u Al-Aqsa džamiji i Zlatnoj kupoli može imati „katastrofalne“ posljedice po budućnost regiona, piše Reuters.  

 

#Svijet