Članak

Brčko: Zbog čega se politizira izbor članova u VSTV-u

Pozicija člana VSTV-a je važna i odgovorna pozicija. U VSTV-u ukupno ima 15 članova. Sastav Vijeća, u pravilu, odražava sastav naroda Bosne i Hercegovine i spolnu zastupljenost u Bosni i Hercegovini.

Pravosudna komisija Brčko Distrikta već drugi put za člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine predlaže Dragana Tomaša. Brčanski portal Otisak piše da Pravosudna komisija ovom Odlukom direktno krši Ustav Bosne i Hercegovine, Zakon o VSTV-u i Zakon o pravosudnoj komisiji Brčko distrikta. Diskreditira Bošnjake, cijeli jedan narod u Brčkom.

Pozicija člana VSTV-a je važna i odgovorna pozicija. U VSTV-u ukupno ima 15 članova. Sastav Vijeća, u pravilu, odražava sastav naroda Bosne i Hercegovine i spolnu zastupljenost u Bosni i Hercegovini. 

Mandat aktuelnog člana VSTV-a iz Brčkog Zijada Kadrića ističe u aprilu. Pravosudna komisija Brčko Distrikta ima obavezu do tada predložiti drugog kandidata na ovu poziciju. Otisak piše kako Kadrića treba zamijeniti neko iz reda Bošnjaka. Tako su naložili i iz VSTV-a. Suprotno zakonu, iz Pravosudne komisije Brčko Distrikta otvoreno insistiraju isključivo da Kadrića zamijeni Tomaš. Tomaš se izjašnjava kao Ostali. U slučaju izbora na poziciju šefa gruntovnice Osnovnog suda Brčko izjašnjavao se i kao Srbin.

Nakon prvog pokušaja Pravosudne komisije Brčko Distrikta da Tomaš u VSTV uđe kao predstavnik Brčko Distrikta, iz VSTV-a su odgovorili da Pravosudna komisija Distrikta na ovu poziciju treba imenovati Bošnjaka, i to muškarca. Nakon drugog pokušaja da Tomaš uđe u VSTV, iz VSTV-a su odgovorili istom porukom, uz jednu malu izmjenu. Član VSTV-a iz Brčkog ne mora biti Bošnjak muškarac. Može biti i Bošnjakinja.

Otisak piše ova izmjena nije slučajna. Iz brčanskog pravosuđa u VSTV-u po svaku cijenu žele vidjeti Tomaša. Ukoliko takav prijedlog ipak ne prođe, otvorili su prostor da Zijada Kadrića zamijeni Maida Kovačević, sutkinja Apelacionog suda Brčko distrikta, koja se izjašnjava kao Bošnjakinja. Iz Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta podsjećaju da je Kovačević supruga Novaka Kovačevića, glavnog tužioca Okružnog tužilaštva iz Bijeljine, i bivšeg oficira Vojske RS-a. Hrvatski i srpski političari stalno govore o legitimnim predstavnicima Hrvata i Srba. Može li Maida Kovačević brčanske Bošnjake predstavljati legitimno u VSTV-u?

O slučaju izbora člana VSTV-a iz Brčko Distrikta bavio se i Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Pri izboru člana VSTV-a Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH sistemski i iznova krši Ustav BiH o konstitutivnosti naroda, Statut Brčko distrikta BiH, Zakon o VSTV-u i član 15 Zakona o Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta BiH - navedeno je u analizi IFIMES-a.

- Predsjednici Osnovnog i Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, Jadranko Grčević i Damjan Kaurinović, prije tajnog glasanja su insistirali da u proceduri za izbor ostanu osobe koje ne ispunjavaju postavljene uslove iz pisma VSTV-a, od 07. decembra 2016. godine, uključujući i Dragana Tomaša - piše IFIMES dalje te podsjeća da su se iz procesa, prije tajnog glasanja, morali isključiti kandidati koji ne ispunjavaju tražene uslove, te da se zbog kršenja zakona u ovom slučaju može govoriti i o elementima krivične odgovornosti, a ne samo o disciplinskoj odgovornosti.

IFIMES dalje piše kako analitičari upozoravaju da predsjednici sudova u Brčkom, bez podrške pojedinih članova VSTV-a, ne bi mogli kršiti Ustav BiH, Statut Brčko distrikta BiH, Zakon o VSTV-u, Zakon o Pravosudnoj komisiji i odluke VSTV-a.

- Ovakvi stavovi Pravosudne komisije u sprezi sa Milanom Tegeltijom i VSTV-om predstavljaju opasnost za budućnost samog Distrikta i ne postoji uvjerljiva argumentacija koja bi mogla opravdati ovakvo stanje u jednom od stubova vlasti u Brčko distriktu BiH - navode iz IFIMES-a, prenosi Patria.

Mediji pišu i o tome kako je nemoguće da u sva tri naroda u BiH ne postoje kvalitetni kadrovi koji narode u pravosuđu mogu predstavljati kompententno. „Oni ne mogu doći do izražaja zbog sumnjivih ineresa članova VSTV-a. Rezultat takvog ponašanja je nekvalitetno bh. pravosuđe. A takvo pravosuđe urušava vladavinu prava i demokratiju u Bosni i Hercegovini“.

 

 

#BiH