Članak

Vlada FBiH pojasnila kako je donesena odluka o prodaji Sarajevo-osiguranja

Još uvijek nije poznat zvanični kupac kao ni cijena za koju će Vlada prodati svoj udio u ovoj osiguravajućoj kući, ali iz sindikata smatraju da cijena ma kolika bila ne može opravdati prodaju državnih

Vlada Federacije BiH dala je zeleno svjetlo za prodaju blizu 45 posto Vladinog udjela u Sarajevo-osiguranju. Takva odluka Vlade pokrenula je lavinu kritika opozicionih stranaka i sandikata... Prodaji dionica se protivi i SBB, jedna od tri vladajuće stranke u Federaciji. Federalnog premijera Fadila Novalića optužuju da prodaje državnu imovinu. Traže hitno povlaćanje ove Vladine odluke.

Sarajevo-osiguranje jedna je od najvećih osiguravajućih kuća u Bosni i Hercegiovini, sa blizu 400 uposlenih i dugogodišnjom tradicijom.

O eventualno novom vlasniku Sarajevo-osiguranja kao i o cijeni za koju je Vlada prodala svoj udio u ovoj osiguravajućoj kući još uvijek se samo špekuliše. Iz Sindikata smatraju da cijena ma kolika bila ne može opravdati prodaju državnih dionica.

Iz Sindikata uz to spominju i najmanje tri razloga zbog kojih je opravdano misliti da se radi o namještenoj prodaji Vladinog udjela u Sarajevo-osiguranju: Vlada nije odredila najnižu cijenu dionice, tržište je ograničila samo na tržište osiguranja, i nije ostavljena mogućnost da Vladine dionice otkupe fondovi, mali dioničari, ili neke korporacije... 
Vlada nikada nije obznanila ni koliko Sarajevo-osiguranje zaista vrijedi.

O prodaji Vladinog paketa u Sarajevo-osiguranju danas se oglasila i Vlada. U saopćenju za javnost objasnili su proceduru donošenja Odluke da Vlada proda udio u ovoj osiguravajućoj kući.

Direktor Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine Amer Bekrić je, 13.3.2017. godine, radi uvrštavanja u dnevni red naredne sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, dostavio Vladi FBiH Prijedlog odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu “Sarajevo-osiguranje” d.d. Sarajevo, s potrebnim mišljenjima koja su propisana Poslovnikom o radu Vlade.

Kolegij premijera Federacije Bosne i Hercegovine, kojeg čine premijer Federacije BiH Fadil Novalić i dva dopremijera FBiH Jelka Milićević i Vesko Drljača, prihvatio je da Prijedlog odluke bude uvršten u Prijedlog dnevnog reda 96. sjednice Vlade Federacije BiH – navode iz Vlade u saopećnju te pišu dalje:

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je jednoglasno usvojila predloženi dnevni red 96. sjednice, na koji je bio uvršten Prijedlog odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu “Sarajevo-osiguranje” d.d. Sarajevo.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na prijedlog direktora Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine Amera Bekrića, na 96. sjednici, održanoj 23.3.2017. godine, jednoglasno, u tekstu kako je i predloženo, donijela Odluku o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu “Sarajevo-osiguranje” d.d. Sarajevo.

Akte koje Vlada FBiH donosi, u skladu sa Zakonom o Vladi i Poslovnikom o radu Vlade Federacije BiH, potpisuje premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

Donošenju Odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu “Sarajevo-osiguranje” d.d. Sarajevo prethodio je Program rada  Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH s Planom privatizacije za 2017. godinu, kojeg je, Upravni odbor Agencije za privatizaciju u FBiH, na prijedlog direktora Bekrića, usvojio na 40. sjednici, održanoj 14.12.2016. godine, te dostavio Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, radi davanja saglasnosti.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na 90. sjednici održanoj 10.2.2017. godine dala saglasnost na predloženi Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH s Planom privatizacije za 2017. godinu. Ovim Programom rada Agencije za privatizaciju u FBiH s Planom privatizacije za 2017. godinu predviđena je privatizacija, između ostalih, i preduzeća „Sarajevo-osiguranje“ d.d. Sarajevo.

Dakle, Odluku o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu “Sarajevo-osiguranje” d.d. Sarajevo, kao i Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine s Planom privatizacije za 2017. godinu, na prijedlog direktora Agencije za privatizaciju Amera Bekrića, jednoglasno je donijela Vlada Fedracije BiH u tekstu u kojem su i predloženi.
                                          

#BiH