Članak

Šta se dešava u Ministarstvu prometa: Pejić zbog supruge brani Centar za obrazovanje!?

Igor Pejić, sekretar Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine češće je u medijima nego li Ismir Jusko, ministar, piše novinska agencija Patria.

Igor Pejić, sekretar Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine češće je u medijima nego li Ismir Jusko, ministar, piše novinska agencija Patria.

Pejić tako sve češće daje izjave iz svih oblasti, pa demantira navode medija o zastoju u izgradnji mosta kod Svilaja, priča o CEMT dozvolama, povećanju cijene Eko testa kod registracije vozila, a posebno voli pričati o Centru za obrazovanje iz Širokog Brijega.

Podsjećamo, nedavno je Pejić uputio demant na navode iz teksta kojeg smo objavili pod naslovom „Centar za edukaciju vrši licenciranja vozača i nakon isteka ugovora, lažirali datume obuke˝, i u demantiju je bila ključna odbrana Centra za obrazovanje iz Širokog Brijega, a nikako samog Ministarstva čiji je uposlenik Pejić, a naknadnim istraživanjem utvrdili smo zašto je to tako.

Naime, supruga Pejića, Bratislava Pejić uposlena je u Central osiguranju čiji je vlasnik Ivan Ševo, koji je skoro u potpunosti ovladao tržištem osiguranja u Federaciji BiH.

Kontroverzni biznismen iz Ljubuškog visokopozicionirani je kadar HDZ BiH, i jedan od ključnih finansijera ove stranke i Dragana Čovića, a vlasnik je i Centra za obrazovanje iz Širokog Brijega.

Sumnja se da je Ševo, u samo nekoliko godina i uz pomoć najužeg rukovodstva HDZ BiH na čelu sa glavnim čovjekom Draganom Čovićem, uspio ovladati višemilionskim tržištem osiguranja na području cijele Federacije.

Kao osnivači Central-osiguranja navode se dvije firme; Visoka škola “CEPS-Centar za poslovne studije” iz Kiseljaka i Centar Gradnja iz Širokog Brijega. Osnivač ove dvije škole je Mila Ševo, majka Ivana Ševe, no jasno je da biznisom upravlja sam Ivan.

Kako otkrivaju naši izvori iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH Pejić zbog činjenice da mu je supruga uposlena u Central osiguranju pomaže na sve načine „Centru za obrazovanje“ iz Širokog Brijega lobirajući da se nastavi monopol ove obrazovne ustanove.

Dok je Pejić u svom pismu upućenom Patriji pričao o pravilnicima i njihovoj primjeni najvažniju činjenicu nije demantirao a to je da „Srednja strukovna škola s parvom javnosti „Centar za obrazovanje“ Široki Brijeg trenutno jedina u zemlji ima ovlasti obavljati poslove stručnog osposobljavanja upravitelja i vozača u međunarodnom cestovnom prevozu“.

Podsjećamo, ovaj Centar je i nakon isteka ugovora s Ministarstvom nastavio obavljati ovu djelatnost, a istražni organi su prikupljali podatke o ispitima koji su održani u periodu nakon isteka ugovora.

Iz Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS-a naknadno su se oglasili saopćenjem u kojem ističu da raspolažu sa informacijom da je Ministarstvo komunikacija i prometa (MKP) BiH na čelu sa Ismirom Juskom potpisalo Aneks ugovora sa Centrom za obrazovanje Široki Brijeg na period do okončanja postupka po novom Javnom pozivu. 

Iz Ministarstva nema potvrde, samo zid šutnje i Pejićeva pisma i izjave, koji sudeći po vezi koju ima sa Ševom ima debele razloge da priča i brani Centar za edukaciju.

Morat će se svakako razotkriti i način prikupljanja prihoda, jer su ukupna finansijska sredstva (procjena 3,5 do 4 miliona KM) prikupljena na račun institucije sa javnim ovlaštenjem (Srednja strukovna škola s pravom javnosti "Centar za obrazovanje" Široki Brijeg), a prema Zakonu o upravi prihodi institucija sa javnim ovlaštenjem čine sredstva Budžeta.

#BiH