Članak

Klas ove godine obilježava 115 godina rada

Kompanija Klas, računajući i njene pravne prethodnike proizveli su više od sedam miliona tona hrane u posljednjih 115 godina.

Kompanija Klas, računajući i njene pravne prethodnike proizveli su više od sedam miliona tona hrane u posljednjih 115 godina.

Inicijativa za izgradnju Paromlina u Sarajevu pokrenuta je 1902. godine. Tvornica tjestenine “Sarajka” izgrađena je 1948. godine, a Velepekara, kao prva industrijska pekara u Sarajevu, otvorena 1957. godine. Prvu tvornica slatkih proizvoda u BiH, Sarko, otvorili su 1972. godine... Ime "Klas" ustanovljeno je 1. jula 1976. godine.

Klas će ove godine obilježiti 115 godina postojanja, izjavio je danas novinarima direktor Klasa Nihad Imširović. On je rekao da je kompanija za to vrijeme prošla kroz različite faze. Zajedno sa ostalim članicama prehrambene divizije AS Group, danas su vodeći proizvođač u mlinsko-pekarskoj industriji u BiH i jedan od najvećih proizvođača hrane u regionu.

- Klas je u ovih 115 godina doživljavao uspone i padove. Ta godišnjica je obveza i čast, te ujedno odgovornost i ponos. Obaveza je to prema našim vjernim potrošačima, a odgovornost je i prema svima onima koji su učestvovali u izgradnji Klasa. U izgradnji i stvaranju Klasa učestvovalo je gotovo pola Evrope - stručnjaci iz Njemačke, Austrije, Turske, Grčke... - rekao je Imširović. On je rekao da u Klasu planiraju lansirati 20-tak novih proizvoda te napraviti iskorak na nova tržišta.

Klas ima više od 960 uposlenih. Kompanija je dobila certifikat ISO, HACCP i Halal.

#Biznis