Članak

Haos u SDA: Izetbegoviću ili ne znaš ili ne smiješ podvući crtu, sunovrat neizbježan!

U Stranci demokratske akcije bukvalno vlada haos, a glumci su isti te su izrežirali dramu na sjednici Predsjedništva SDA, a lider ove stranke Bakir Izetbegović pokazao je da je daleko od titule lidera

Piše: Amina Čorbo-Zećo

U Stranci demokratske akcije bukvalno vlada haos, a glumci su isti (Aljoša Čampara, Dževad Mahmutović) te su izrežirali dramu na sjednici Predsjedništva SDA, a lider ove stranke Bakir Izetbegović pokazao je da je daleko od titule lidera, piše Patria.

Kako je moguće da jedna stranka takvog imena i reputacije (koje je sve manje) šest sati zasjeda i bez zaključaka okonča rad, ali na način da su svi nezadovoljni izuzev glavnih aktera rasprave i cijele mutne igre. Aljoša Čampara, ministar MUP-a FBiH i Dževad Mahmutović, savjetnik Izetbegovića prešli su granice ukusnog pa su se obrušili na Almu Čolo, koja je sačinila Izvještaj o dešavanjima od 29. januara ove godine, kada je u prostorijama Medžlisa islamske zajednice grupa srebreničkih Bošnjaka nasrnula na zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića, te državne zastupnike i funkcionere SDA Šefika Džaferovića i Sadika Ahmetovića.

Sve je ukazivalo na jedno Hamdija Fejzić naručio je napad, a to bi značilo da se mora isključiti iz stranke. Čampara i Mahmutović (pokazao „zavidno“ savjetničko znanje kod revizije) branili su Fejzića.

Navodno se čitalo i pismo Nasera Orića u kojem stoji da nisu potrebna nikakva isključenja, ali pismo je kako saznaje Patria poslano još prije dva mjeseca, pa je nejasno kako je to odigralo ključnu ulogu u svemu.

Žurnal piše da je grupa okupljena oko Dževada Mahmutovića čak i proslavljala svoju pobjedu unutar stranke, a na dan napada na Osmanovića u jednom sarajevskom restoranu upriličeno je druženje na kojem su bili stranački i državni funkcioneri Denis Zvizdić, Aljoša Čampara, Fadil Novalić, Asim Sarajlić, Dževad Mahmutović, Edin Ramić i drugi. Na tom „svečanom ručku“, kako saznajemo, ismijavano je čak i ponašanje zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića u trenutku kada je napadnut u Srebrenici. 

A, upravo je Adil Osmanović sinoć, čini se, odigrao ključnu ulogu. Izetbegović ga je upitao da li je saglasan da se prijedlog odluke o isključenju Hamdije Fejzića stavi na  glasanje, s obzirom da je on direktno oštećeni u ovom slučaju, on se odbio izjasniti, te je sjednica prekinuta. 

Nedavno je Izetbegović govorio o crti ispod koje Bošnjaci ne mogu ići. Nije pojasnio ko je odredio tu crtu i na šta je pozvao, a sada je jasno da on nije u stanju podvući crtu u stranci, što govori da nema pravo podvlačiti ni crte za Bošnjake, jer najbolje je napisao jedan visoki politički zvaničnik aludirajući na prekinutu sjednicu Predsjedništva:

Ako neki posao započneš...pa prekineš! To znači da dalje ne znaš ili ne smiješ....ako se tiče zajednice..onda je to pogubno! Napusti!

#BiH