Članak

Predsjedništvo SDA:Odbacujemo kao neutemeljene i tendenciozne napade SBB-a na premijera FBiH

Predsjedništvo SDA je na jučerašnjoj sjednici izrazilo podršku setu zakona o akcizama i Zakonu o osiguranju depozita koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH. Predsjedništvo je obavezalo svoje zastupnike

Iznenada na stranici SDA ipak su se danas pojavili neki od zaključaka sa sinoćnje sjednice.

Predsjedništvo SDA je na jučerašnjoj sjednici izrazilo podršku setu zakona o akcizama i Zakonu o osiguranju depozita koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH. Predsjedništvo je obavezalo svoje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da podrže ove zakone.

Predsjedništvo SDA će u narednih petnaest dana održati tematsku sjednicu na kojoj će državni i federalni premijer Denis Zvizdić i Fadil Novalić predstaviti izvještaj o dosadašnjem radu i prezentirati reformske prioritete za naredni period

Predsjedništvo SDA je također razmotrilo i odbacilo kao potpuno neutemeljene i tendenciozne napade SBB-a na premijera Fadila Novalića i Vladu  FBiH.

Predsjedništvo SDA daje punu podršku premijeru i Vladi FBiH i njihov rad u datim okolnostima ocjenjuje izuzetno uspješnim.

Proces privatizacije osam firmi među kojima je i Sarajevo-osiguranje a u kojima Vlada FBiH ima manjinski udio kapitala je otpočeo odlukom federalnog parlamenta iz 2012.godine.

I prošli i sadašnji saziv Vlade F BiH su svake godine na prijedlog Agencije za privatizaciju usvajale plan privatizacije.

I ove godine, direktor Agencije koji je kadar SBB-a je Vladi FBiH dostavio prijedlog za privatizaciju Sarajevo-osiguranja.

Kolegij Vlade je jednoglasno, uz glas dopremijera iz SBB-a, predložio da se to uvrsti u dnevni red Vlade. Nakon toga je odluka na Vladi donesena jednoglasno, i bez ijedne primjedbe uključujući i četiri ministra iz SBB-a.

Stoga SDA traži od Vlade FBiH i Agencije za privatizaciju da se proces privatizacije Sarajevo osiguranja provede do kraja transparentno i isključivo u skladu sa zakonom.

Zahtijevamo od Agencije za privatizaciju da javnosti podastre sve podatke i finansijske pokazatelje za stanje u Sarajevo osiguranju, jer jedino ova agencija ima uvid u pravo stanje.

SDA ocjenjuje kao opasan, i po funkcioniranje pravne države štetan nalog predsjednika SBB Fahrudina Radončića direktoru Agencije za privatizaciju da ne poštuje odluku Vlade. To je flagrantan primjer vaninstitucionalnog djelovanja te se s pravom postavlja pitanje krajnjeg motiva ovakvog postupanja.

Premijer vlade potpisuje sve odluke vlade u skladu sa Ustavom,zakonom i Poslovnikom o radu. Tražiti od premijera da on poništi odluku, koju je cijela vlada jednoglasno donijela, jeste zahtjev za neustavno djelovanje.

#BiH