Članak

Inzko se prisjetio prvog leta Beč – Sarajevo nakon rata u BiH

U rezidenciji Austrijske Ambasade u Sarajevu danas je obilježeno 20 godina otkako je Austria Airlines uvela redovnu liniju Sarajevo – Beč

U rezidenciji Austrijske Ambasade u Sarajevu danas je obilježeno 20 godina otkako je Austria Airlines uvela redovnu liniju Sarajevo – Beč. Austrijski ambasador u BiH Martin Pammer rekao je da je linija te 1997. godine imala svega 450 letova, a danas godišnje napravi oko 1.300 letova.

Na obilježavanju 20. godišnjice linije Beč – Sarajevo novinarima se obratio i Bernhard Wodl, regionalni menadžer Lufthansa grupe, u kojoj je i Austria Airlines za BiH, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko prisjetio se prvog leta Beč – Sarajevo.

- Kada sam 1996. došao u BiH kao austrijski ambasador naravno da je bilo važnijih stvari od avionske linije. Nije bilo tramvaja, nije bilo struje... Ja sam tada zamolio bečku administraciju da nam pošalju devet garnitura tramvaja. Neki su još tu. Ovi crveni tramvaji kao u Beču. Onda sam pisao u Beč da uspostave i avionsku liniju – ispričao je Inzko.

- Međutim, dobio sam jedno čudno pismo iz Beča. Oni su rekli: „Pa ambasadore, vi ne znate, tamo je bio rat“. Ja sam rekao da znam da je bio rat, i da baš zbog toga treba avionska linija. Rekao sam da je tu 60.000 IFOR-ovih vojnika, i ako svaki od njih kupi četiri karte godišnje kako bi posjetili porodicu, onda je to 240.000 karata godišnje. Onda sam rekao da ima veliki broj nevladinih organizacija; UN sa 800 i OSCE sa 800 radnika. I ako svako od njih kupi po četiri karte, onda je to opet veliki broj.

Bio je ponedjeljak kada je poletio prvi avion iz Beča za Sarajevo i obratno. Danas svaki dan imamo dva leta iz Sarajeva prema Beču, avioni su puni, ljudi su zadovoljni – rekao je Inzko. Visoki predstavnik je podsjetio da su bile uspostavljene i avionske linije iz Beča prema Mostaru i Banja Luci, ali one nisu bile isplative.

- Hodočasnici su u Međugorje dolazili preko Splita – dodao je Inzko, piše Patria.

#BiH