Članak

Ramić: Park ne može ispoštovati Rješenje Suda i vratiti Baltića na posao

- Park trenutno nema Nadzorni odbor. A Nadzorni odbor je jedini organ koji može razriješti starog i postaviti novog direktora – rekao je Ramić.

Općinski sud u Sarajevu dao je u srijedu rok od tri dana aktuelnom direktoru Javnog komunalnog preduzeća 'Park' Alenu Ramiću da direktorsku poziciju prepusti Safetu Baltiću, bivšem direktoru ovog preduzeća. Taj rok ističe danas, a Rješenje Suda neće biti ispoštovano. 

Ramić je potvrdio za Patriju da postoji Rješenje Suda, ali da ne postoji organ koji bi to rješenje sproveo u djelo.

- Park trenutno nema Nadzorni odbor. A Nadzorni odbor je jedini organ koji može razriješiti starog i postaviti novog direktora – rekao je Ramić.

Kao direkor Parka nemam ovlasti da sebe razriješim i eventualno imenujem novog direktora – kaže Ramić. Dodaje da bi Park u narednim danima mogao dobiti Nadzorni odbor, koji će razmatrati i ovo pitanje. 

Skupština preduzeća smijenila je Nadzorni odbor i imenovala v.d. članova Nadzornog odbora, koji je Baltića sa pozicije direktora Parka smijenio u junu 2016. Skupština preduzeća i Skupština Kantona Sarajevo prethodno nisu usvojile finansijski izvještaj Parka za 2015., što je v.d. Nadzornom odboru bio alibi za Baltićevu smjenu. Na njegovo mjesto postavljen je Alen Ramić, predsjednik Općinskog odbora SBB-a u Hadžićima. 

U Rješenju Općinskog suda u Sarajevu stoji da je naknadno ustanovljeno da su Skupština preduzeća i Kantonalna Skupština finansijski izvještaj Parka odbile, a da ga nisu ni razmatrale.


Safet Baltić Foto Arhiv

Sedam mjeseci kasnije Općinski sud u Sarajevu donio je Rješenje po kojem Baltićevu smjenu proglašava nezakonitom, i stavlja je van funkcije.

- Vlada KS je usvojila izvještaj o poslovanju Parka za 2015., ali izvještaj nije usvojila Skupština. Nije ga ni razmatrala, jer bi, inače utvrdila da finansijski izvještaj nije negativan, da je gubitak u poslovanju mnogo manji u odnosu na prethodne godine što govori o uspješenom upravljanju i poslovanju društva – navodi se u rješenju Općinskog suda Sarajevo.

Isto rješenje donio je i novi Nadzorni odbor Parka. Rješenjem Nadzornog odbora od 16. januara ove godine Ramić se razrješava dužnosti v.d. direktora Parka, a nalaže se i primopredaja dužnosti Safetu Baltiću najkasnije do 30. januara. Istom Odlukom Služba za opće, pravne i kadrovske poslove se zadužuje da izvrši u sudskom registru promjenu funkcija i lica ovlaštenih za zastupanje preduzeća... 

Skupština preduzeća Park smijenit će i ovaj Nadzorni odbor, prije nego su Baltića vratili na posao...Park je trenutno bez Nadzornog odbora.

O slučaju Park raspravljalo se i na posljednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. SDP-ova zastupnica Segmedina Srna-Bajramović zatražila je izjašnjenje Vlade, Ministarstva finansija i Ministarstva pravde i uprave da se izjasne o neprovođenju presude Općinskog suda, ali i da obznane podatke koliko u Kantonu Sarajevu ima neprovedenih sličnih presuda, piše NAP.

#BiH