Članak

BiH od 1. aprila pod sankcijama Energetske zajednice

Pohvalio je Kopač ministra Mirka Šarovića i rekao da je on izuzetne napore uložio kako bi bio pronađen kompromis, ali nažalost taj angažman nije bio dovoljan.

Bosna i Hercegovina od sutra će se naći pod sankcijama Energetske zajednice, jer nisu do roka usvojeni potrebni zakoni, potvrdio je za BHRT direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

- Nažalost ništa se nije promijenilo i sankcije stupaju na snagu automatski, pošto nismo dobili nikakvo obavještenje da je zakon usvojen. On nažalost nije ni počeo svoj put u Vijeću ministara, ni kasnije u parlamentu - rekao je Kopač.

On je rekao da, prema informacijama sa kojima raspolaže, uzrok za nametanje sankcija je u Federaciji BiH koja, za razliku od Republike Srpske, nije prihvatila već do u tančine dogovorena rješenja. Dodao je da je teoretski moguće da pod sankcijama Bosni i Hercegovini bude onemogućen izvoz struje, mada je malo vjerovatno da će to dogoditi.

- Ova situacija nije dobra za BiH jer je niko više ne uzima ozbiljno. Sve što je obećano krši se. BiH je potpisala taj dogovor sa EU o postepenom pridruživanju, ali na području energetike nema šta da pokaže. Ko će vjerovati BiH koja je članica neke zajednice i ne poštuje skoro ništa, da će poštivati nešto čemu se tek pridružuje. To je veoma negativan signal i to ne mogu da razumijem - rekao je Kopač za BHRT.

Pohvalio je Kopač ministra Mirka Šarovića i rekao da je on izuzetne napore uložio kako bi bio pronađen kompromis, ali nažalost taj angažman nije bio dovoljan.

- Bio sam prisutan kod pisanja svakog detalja, zareza, tačke, a sada kao da nije bilo ništa. Sve ispočetka - razočarano je ustvrdio direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

#Biznis