Članak

Direktor ZZO KS ne dostavlja izvještaje Nadzornom odboru, ko kontroliše potrošnju novca?

Novinari Patrije imali su uvid u dokumentaciju koju je Nadzorni odbor Zavoda Zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo dostavio na više nadležnih adresa, a u kojoj su iznesene ozbiljne zamjerke na rad

Novinari Patrije imali su uvid u dokumentaciju koju je Nadzorni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo dostavio na više nadležnih adresa, a u kojoj su iznesene ozbiljne zamjerke na rad Zavoda.

U dokumentaciji se navodi da Nadzornom odboru nije omogućen rad i ulazak u prostorije Zavoda.  Stručne službe ZZO KS Nadzornom odboru nisu dostavljale tražene dokumente tokom 2016. godine, iako su imale obavezu to uraditi.

U dokumentaciji se dalje navodi da je direktor Zavoda (Samir Turković op.a.) u kontinuitetu pronalazio razloge kako bi Nadzornom odboru onemogućio ulazak u prostorije Zavoda. O ovim problemima, navodi se dalje, Nadzorni odbor je usmeno i pismeno upozoravao ministricu zdravstva Kantona Sarajevo, Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, Vladu Kantona Sarajevo i premijera.

- Od navedenih organa nije bilo reakcije. Imali smo administrativnu šutnju – stoji u izvještajima Nadzornog odbora.

- Nadzorni odbor je tražio periodične obračune koji su trebali biti sastavljeni u skladu sa odredbama Pravilnika o finansijskom izvještavanju uz Izvještaje Zavoda o izvršenju Finansijskog plana za propisane periode izvještavanja. Osim navedenih finansijskih izvještaja, Nadzornom odboru onemogućena je kontrola i analiza iz oblasti javnih nabavki, tendera, dobijenih saglasnosti, politika zapošljavanja te praćenja svih troškova i naknada za rad u komisijama i radnim tijelima imenovanim od strane Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Nadzornom odboru ZZO KS je onemogućen ulazak u Zavod jer su tražene temeljite informacije i podaci o kompletnom poslovanju za 2016. godinu – navodi se.

Niz je neodgovorenih pitanja iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Kako je moguće da direktor ne dozvoljava Nadzornom odboru kontrolu poslovanja Zavoda? Građani nemaju uvida na šta se troši novac Zavoda, kojeg finansiraju građani. Zbog čega šute nadležne institucije?

Zavod zdravstvenog osiguranja KS nedavno je potresao i skandal, nakon što je otkriveno da je Zavod odštampao stotine hiljada elektronskih zdravstvenih knjižica sa neispravnim grbom Kantona Sarajevo. Knjižice su plaćene novcem poreskih obveznika. Još uvijek niko nije odgovarao zbog ovog skandala.

#BiH