Članak

Prvi put u istoriji predsjednički kandidat priznao: U Srebrenici se dogodio genocid u ime Srbije

-I skinućemo je samo tako ako nema - ali. Dakle, nema ono "ali i drugi su", to je višak. Hajde da mi uradimo sve što je do nas, onda čista srca i čiste duše da se okrenemo komšijama i pitamo ih: možem

Kandidat za predsjednika Srbije Saša Janković kazao je da se u Srebrenici desio genocid, što Aleksandar Vučić, favorit na predstojećim izborima, već godinama negira, javljaju srbijanski mediji, piše Patra. 

-U Srebrenici se dogodio najstravičniji zločin za kojeg je Međunarodni sud u Haagu utvrdio da je genocid. Nije utvrdio da ga je počinila Srbija, ali je zamjerio Srbiji što nije učinila više da ga spriječi. Mi treba da se vratimo na to i da se suočimo da je to bio stravičan zločin. Hiljade ljudi je ubijeno sa namjerom da taj prostor bude očišćen. I to je neko radio u ime Republike Srbije. To je zastrašujuće. To je za mene kao etničkog Srbina jedna sjenka, na našem kolektivnom duhu, koju moramo da skinemo, kazao je Janković i dodao.

 -I skinućemo je samo tako ako nema - ali. Dakle, nema ono "ali i drugi su", to je višak. Hajde da mi uradimo sve što je do nas, onda čista srca i čiste duše da se okrenemo komšijama i pitamo ih: možemo li da vam pomognemo?, kazao je Janković.

#BiH