Članak

Poplave i klizišta u Kolumbiji: Više od 250 izgubilo život, 400 povrijeđenih

Poplave i klizišta u kolumbijskom gradu Mocoa uzrokovali su pomjeranje ostataka koji su počeli padati na kuće rano ujutru u subotu, usmrtivši 254 osobe, prenosi Patria. Više stotina osoba je povrijeđe

Poplave i klizišta u kolumbijskom gradu Mocoa uzrokovali su pomjeranje ostataka koji su počeli padati na kuće rano ujutru u subotu, usmrtivši 254 osobe, prenosi Patria. Više stotina osoba je povrijeđeno, dok je ostatak stanovništva evakuiran.

Zbog velikih kiša nekoliko rijeka se izlilo iz korita, uzrokujući štetu na stambenim zgradama i blokadu cesta i vozila u glavnom gradu jugoistočne provincije Putumayo.

Guardian prenosi da je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos stigao u Mocou, grad od 345.000 stanovnika, da nadgleda spasilačke napore i razgovara sa ugroženim porodicama.

- Učinit ćemo sve da im pomognemo, kazao je Santos nakon što je potvrđen broj žrtava. „Srce mi je slomljeno“, dodao je.

Kolumbijska vojska koja učestvuje u spasilačkim naporima, u zvaničnom izvještaju navodi da su 254 osobe izgubile život, povrijeđeno je 400, a više od 200 osoba se smatra nestalim. Više od 1.100 vojnika i policajaca je mobilizirano da pomogne u operaciji potrage za nestalim u 17 ugroženih dijelova grada.  

Klizišta nisu novina u Kolumbiji koju karakteriziraju velike kiše, planinski pejzaž i neplanska gradnja kuća. Međutim, razina ovogodišnjih poplava i klizišta je značajno veća nego što je ranije bio slučaj, kao na primjer, klizište koje je pogodilo Salgar, Antioquia 2015. godine kada je život izgubilo 80 osoba.

Najveće klizište u Kolumbiji desilo se 1985. godine kada je život izgubilo 20.000 osoba.

 

 

 

#Svijet