Članak

Bob Dylan ipak prihvatio Nobelovu nagradu za književnost, ali se nije zahvalio!

Nakon 6 mjeseci neizvjesnosti i kontroverze, tekstopisac, kompozitor i pjevač Bob Dylan napokon je prihvatio Nobelovu nagradu za književnost za 2016. godinu, prenosi Patria.

Nakon 6 mjeseci neizvjesnosti i kontroverze, tekstopisac, kompozitor i pjevač Bob Dylan napokon je prihvatio Nobelovu nagradu za književnost za 2016. godinu, prenosi Patria.

Poznati pjevač primio je nagradu na svečanosti u Stockholmu koju je organizirala Švedska akademija. Ipak, na savršeno organiziranoj ceremoniji kojom su tekle rijeke šampanjca, izostao je očekivani govor nagrađenog Dylana.

75-godišnji Bob Dylan prvi je tekstopisac koji je primio Nobela za književnost u historiji ove prestižne nagrade. Pridružio se velikanima kao što su Thomas Mann, Samuel Beckett, Gabriel Garcia Marquez i Doris Lessing.

Dio nagrade je i novčani iznos od 837.000 eura. Međutim, ako po pravilu do 10. juna Dylan ne organizira javno obraćanje što može biti u formi kratkog govora, predavanja, muzičke izvedbe, videa, rizikuje da izgubi novčanu nagradu.

Lars Sjoblom, 65-godišnji tehničar za zvuk i rasvjetu, prokomentirao je da je odrastao uz Dylanovu muziku, ali da je bio „jako iznenađen“ što ovaj nije održao govor.

- Došao sam da čujem šta Bob Dylan ima reći o Nobelovoj fondaciji i šta ima reći Šveđanima, objasnio je Sjoblom. „Mislim da je bar trebao pokazati poštovanje Šveđanima jednostavnim „hvala“, dodao je on.

Dag Hanners, 65-godišnji logističar, kaže da Dylan nikada ne razgovara sa publikom kada je na sceni. „To je nešto što moraš prihvatiti“, kaže uz osmijeh.

Dylan je nagrađen za „stvaranje novog poetskog izraza u velikoj tradiciji američke muzike“.

Nakon što je proglašen pobjednikom u oktobru, Dylan nije reagirao na nagradu, niti se oglašavao sedmicama poslije. Upitan kasnije zašto nije odgovarao na pozive Akademije, rekao je „Pa evo, tu sam.“ Ovakva reakcija isprovocirala je člana Akademije Pera Wastberga koji ga je nazvao „arogantnim“ i „nekulturnim“.

Dylan se kasnije izvinio što nije bio u mogućnosti da prisustvuje ceremoniji dodjele nagrade u decembru, ali je i izrazio čuđenje što mu je dodijeljena nagrada za književnost koja je pripala velikanima poput Ernesta Hemingwaya.

- Da mi je neko rekao da postoji i najmanja šansa da osvojim Nobelovu nagradu, pomislio bih da ima koliko da odem na Mjesec, objasnio je pjevač, prenosi Guardian.

 

#Lifemagazin