Članak

Zločin i kazna: Bivši diktator Rios Montt pred drugim suđenjem za genocid

Sud u Gvatemali odlučio je da se bivšem diktatoru ove zemlje Efriosu Riosu Monttu sudi po drugi put za genocid, ovog puta za smrt oko 200 osoba u masakru počinjenom 1982. godine u selu Dos Erres, pren

Sud u Gvatemali odlučio je da se bivšem diktatoru ove zemlje Efriosu Riosu Monttu sudi po drugi put za genocid, ovog puta za smrt oko 200 osoba u masakru počinjenom 1982. godine u selu Dos Erres, prenosi Patria.

90-godišnjem Monttu već se sudi za genocid nad stanovništvom Maya, iako njegova odbrana svako malo prolongira sudski proces. U avgustu 2015. bivši diktator proglašen je zdravstveno nesposobnim za suđenje.

Reuters prenosi da iza masakra u selu Dos Erres na sjeveru Gvatemale koji je trajao 3 dana u decembru 1982. stoji protivdiverzantska jedinica poznata kao "Kaibilies". Vojnici su počinili brutalan pokolj u ovom selu, a jedan od njih je priznao da je bacio bebu u bunar.  

1994. godine forenzičari su u bunaru pronašli ostatke 162 tijela, uključujući 67 djece mlađe od 12 godina.

U ovom slučaju koji se smatra jednim od najtežih iz vremena 36-godišnjeg krvavog građanskog rata u ovoj zemlji, do sada su zatvorena 4 vojnika koji su svaki ponaosob osuđeni na 6.060 godina, piše Reuters.

 

#Svijet