Članak

Šta je celijakija i kako je tretirati

Suprotno opštem uvjerenju, celijakija nije alergija niti netolerancija na hranu, nego se radi o autoimunoj bolesti koju uzrokuje reakcija na gluten. Simptomi variraju od teške dijareje i povraćanja, a

Suprotno opštem uvjerenju, celijakija nije alergija niti netolerancija na hranu, nego se radi o autoimunoj bolesti koju uzrokuje reakcija na gluten. Simptomi variraju od teške dijareje i povraćanja, a dugoročno mogu dovesti do osteoporoze, karcinoma tankog crijeva, pa čak i problema sa začećem, piše Patria.

Simptomi

Simptomi variraju od osobe do osobe, te mogu biti vrlo blagi i jako izraženi. Uobičajeni simptomi mogu uključiti:

- Tešku ili povremenu dijareju, vjetrove i konstipaciju
- Gastrointenstinalne tegobe koje perzistiraju ili se javljaju iz čista mira, kao što su mučnina i povraćanje
- Česta bol u stomaku, grčevi i nadimanje
- Nedostatak željeza u krvi, vitamina B12 ili folne kiseline
- Anemija
- Umor
- Iznenadni ili neočekivani gubitak težine (ali ne u svim slučajevima)
- Upala sluzokože u ustima
- Gubitak kose (alopecija)
- Kožni osip
- Problemi sa zubnom gleđi
- Depresija
- Abnormalnosti jetre
- Ponovljeni spontani pobačaji
- Neurološki problemi poput ataxie (gubitak koordinacije, loša ravnoteža) i periferalna neuropatija (trnci u rukama i stopalima).

Dijagnosticiranje

S obzirom da su simptomi celijakije jako slični simptomima drugih poremećaja poput sindroma nadraženih crijeva, samo postavljanje dijagnoze može potrajati. Dijagnoza se uspostavlja uz pomoć krvnog testa na celijakiju. Ako se posumnja na netoleranciju glutena, najvjerovatnije će se preporučiti eliminaciona dijeta.

Tretman

Osim usvajanja striktnog načina prehrane bez glutena, nema određenog tretmana za celijakiju. Osnovni izvori glutena su brašno i proizvodi od brašna, kruh, tjestenina, žitarice, kolači i keksi. Gluten se također nalazi (u manjim količinama) u mnogim drugim proizvodima kao što su kobasice, sos/saft, uključujući soja sos.

Postoji li razlika između celijakije i netolerancije na gluten?

Pojedine osobe mogu razviti simptome ako jedu hranu koja sadrži gluten čak i ako nemaju celijakiju. Ovo stanje je poznato kao "necelijakijska osjetljivost na gluten" sa simptomima sličnim celijakiji, ali bez oštećenja stomačne sluznice ili srodnih antitijela.

 

 

#Lifemagazin