Članak

Pripadnici DKPT-a u SAD: Prenijeti iskustva američkih sigurnosnih službenika

Cilj ovog dvosedmičnog kursa je priprema policijskih službenika za nadzor i provođenja mjera sigurnosti ličnosti i objekata u borbi protiv terorističkih prijetnji.

Na poziv Ambasade SAD-a u Sarajevu, a u organizaciji State Departmenta SAD-a, pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH sudjelovali su na seminaru „Personnel and Facility Security Course“ (Zaštita ličnosti i objekata) na Međunarodnoj akademiji za provođenja zakona - ILEA u Budimpešti, saopćeno je iz Direkcije, prenosi agencija Patria.

Cilj ovog dvosedmičnog kursa je priprema policijskih službenika za nadzor i provođenja mjera sigurnosti ličnosti i objekata u borbi protiv terorističkih prijetnji. Službenici Direkcije su imali mogućnosti usvajanja novih znanja u oblasti zaštite zvaničnika uključujući iskustva američkih sigurnosnih službenika. Također, službenicima su prezentirane specifične metode, postupci i tehnike u zaštiti ličnosti i objekata. S obzirom na međunarodni karakter akademije službenici Direkcije su ostvarili kontakte i sa polaznicima iz drugih zemalja te razmijenili iskustva u ovoj oblasti.

Zahvaljujući partnerskim odnosima između Ambasade SAD u BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH pripadnicima Direkcije omogućeno je kontinuirano sudjelovanje na ovako prestižnim obukama na  Međunarodnoj akademji – ILEA.

#BiH